Kulttuuri
01.11.2012

On aika sijoiltaan

  • Joseph Gordon-Levitt tähdittää Looper-elokuvaa, joka tarjoilee parin tunnin koukutuksen lisäksi muutaman ajatuksen.

Looper esittelee tulevaisuuden, joka on hieman kuin menneisyys hienommilla härveleillä varustettuna.

ELOKUVA. Ollaan vuoden 2044 Kansasissa, ja yhteiskunta on romahtanut, kuinkas muutenkaan. Joe (Joseph Gordon-Levitt) viettää päiviään dinerissa istuskellen ja posauttelee siinä sivussa tulevaisuudesta lähetettyjä tapettavia. Vuonna 2074 aikamatkailu on nimittäin keksittyä, mutta ruumiista on hemmetin hankalaa päästä eroon. Joen kaltaiset mafiamiehet hoitavat hommat loppuun. Vaan mitä tehdä, kun Joen oma vanhempi versio (Bruce Willis) pullahtaakin eräänä päivänä luupin päästä lahdattavaksi, ja kun vielä selviää, että mies on asialla tulevaisuuden pelastamiseksi?

Looper on näppärästi toteutettua haulikkoscifiä, joka nojaa aikamatkustamisen aiheuttamiin klassisiin sekaannuksiin. Kaikki haluavat ohjailla tulevaisuutta omaksi edukseen, joten miten toimia oikein ja ketä uskoa? Looperin kuvaama maailma rakentuu sekin aika pitkälti tuttujen kaavojen mukaan: on vaeltavia kerjäläislaumoja, teknohuumeita ja Maon kuva setelissä. Leffassa on myös aimo annos konservatismia: lopulta jokaisen on puolustettava omaa perhettään kuistiltaan kiväärinpiippua pitkin.

Lopputuloksena on toimiva ja sopivan rosoinen elokuva, joka tarjoaa parin tunnin koukutuksen ja muutaman ajatuksenkin. Syvempää nautintoa etsiviä suosittelen kaivamaan hyllystä Blade Runnerin ja Children of Menin kaltaisia alan klassikoita.

***

Lauri Hannus

Looper (Yhdysvallat, 2012)

O: Rian Johnson

N: Bruce Willis, Joseph Gordon-Levitt, Emily Blunt