Kulttuuri
20.02.2014

Apinatalossa ketään ei hävetä

Ylioppilasteatteri haukkaa liian suuren palan kunnianhimoisessa produktiossaan.

Häpeä ja myötähäpeä ovat teatterilavalla vaikeita tunteita. Aitoa häpeää kuvatakseen täytyy yleisö saada sitoutumaan henkilöihin erittäin voimakkaasti. Harva katsoja haluaa tuntea häpeä roolihahmojen puolesta, joten yleisö on pakotettava mukaan tunteeseen. Epäonnistuessaan yritys kääntyy helposti näytelmää vastaan ja yleisö ärsyyntyy.

Turun ylioppilasteatteri ruotii tätä tunnetta uutuusnäytelmässään Häpeä. Aihe on jo itsessään vaikea, mutta TYT ei tyydy siihen. Näytelmä pyrkii käsiohjelmansa sanoin olemaan myös "karnevalistinen kuvaelma suomalaisuudesta". Työryhmän urakka on siis ollut laaja.

Valitettavasti moneen suuntaan kurkottaminen kääntyy näytelmän kohtaloksi. Asioihin ei ehditä keskittyä kunnolla ja kokonaisuus jää etäiseksi.

Näytelmä kertoo muutaman toisiinsa risteävän tarinan. Perhe laittaa muistiongelmista kärsivän isoäidin hoitokotiin. Hoitokodin työntekijä vetää rahaa välistä. Kotona työntekijällä odottaa työttömyyttään salaileva, alkoholisoituva mies sekä kaksi aikuista lasta, Veli ja Sisko, jotka eivät vastaa vanhempiensa heihin kohdistamiin odotuksiin. Kohtauksia ryyditetään tuokiokuvilla häpeästä ja suomalaisuudesta.

Kiehtovimmillaan näytelmä on kuvatessaan Siskon (Jenna Saarinen) tarinaa. Sisko haluaa elää elämänsä omalla tyylillään tehdä uraa, eikä ole kiinnostunut lasten hankkimisesta tai perheen perustamisesta. Äiti kuitenkin yrittää hankkia hänelle miestä kaikin keinoin ja ystävät jauhavat raskaustarinoitaan. Siskon rimpuilusta olisi hieman aihetta syvemmin pohtimalla tehnyt kokonaisen näytelmän. Nyt se on vain yksi sirpale muiden joukossa.

Suomalaisuuden myyttejä on puitu taiteen keinoin todella paljon. Näytelmä yrittää urheasti etsiä uutta tulkintaa kuluneisiin mielikuviin, muttei lopulta onnistu. Yleisön ylle vyöryvistä suomalaisuuden tuokiokuvista jää suuhun kliseinen maku.

Arvosteltu näytös kärsi teknisistä ongelmista. Näytelmä alkaa lähes pimeässä tilassa, jossa näyttelijät esittävät apinalaumaa. Valaistuksen ongelmien takia yleisö sai seurata tätä apinatanssia pimeässä huoneessa vartin verran.

Lauri Miikkulainen

Turun ylioppilasteatteri: Häpeä, käsikirjoitus ja ohjaus Tiina Paananen, dialogisti Nina Tienhaara, lavastus Jouni Kuru, puvustus Anni Korkalo ja Hanna Arhippanen, valosuunnittelu Antton Kainulainen, äänet ja musiikki Antti Suomalainen. Ensi-ilta 25.1. Esitykset 7.3. asti, liput 12/ 6 euroa.