Kulttuuri
13.03.2017

Arvio: Huikeita roolisuorituksia TuKY-Speksissä

Teksti:
Frida Maria Pessi
Kuvat:
Julia Fesiuk
  • Tuutti (Ville Pakarinen) ja Milla (Mathilda Honkanen) teatterin pyörteissä.

Vähäkoskella kuohuu, kun kunta taistelee Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelistä pahimman kilpakumppaninsa Karusalmen kanssa. Paikalle on kutsuttu teatteriohjaaja Helsingistä asti sovittamaan Shakespearen Romeon ja Julian uuteen uskoon.

Tietenkään kaikki ei suju odotusten mukaan ja pakkaa hämmentävät näyttelijöiden lisäksi myös rahoittaja ja taustatiimi.

Turun kauppakorkeakoulun opiskelijoiden TuKY-Speksi on laadukasta ja nopeatempoista viihdettä. Näytelmän juoni on aika peruskauraa ilmiselvine käänteineen, mutta kovassa kiitolaukassa syvällisempää tarinaa ei edes ehdi kaivata. Homma toimii kuin halolla päähän ja yleisö nauraa vedet silmissä.

Pienillä jipoilla silattu toteutus ja osuvilla heitoilla tyylittelevä teksti tukevat toisiaan. Ohjaajat Emma Bowles ja Tuulia Valaja ovat rakentaneet harkitun ja selkeän kokonaisuuden, joka pysyy tiivisti kasassa runsaista omstarteista huolimatta.

Ohjaaja lavalla

Roolihahmojen joukosta löytyy monta mielenkiintoista tyyppiä ja niiden takaa taitavia näyttelijöitä, jotka uskaltavat heittäytyä hulluimpiinkin tilanteisiin täysillä. Myös laulusuoritukset ovat onnistuneita ja muotoutuvat yhteistyössä bändin ja tanssijoiden kanssa osaksi kerrontaa.

Albert Koski, Mikael Durand ja Mathilda Honkanen tulkitsevat kompleksisten näyttelijöiden sielunelämää osuvasti. Otto Rouhiainen häröilee solarium-miljonäärinä ja Jaakko Turto tuo lavalle pakollisen tamperelaistuulahduksen takatukkineen. Ville Pakarinen, Erno Korpela ja Linda Hotti osoittavat erinomaista komiikantajua erikoislaatuisena Tuuttina, matelevana assistentti Justuksena sekä kuumana keittäjä-Päivinä.

Perjantain näytöksessä ohjaaja Emma Bowles tuuraa Aino Kopraa Iiriksen roolissa ja solahtaa lavalle varsin mutkattomasti. Jos en olisi tiennyt roolinvaihdosta, en olisi epäillyt hetkeäkään, etteikö Iiriksen roolia olisi rakennettu juuri Bowlesille.

Yleisö viihtyy

Omstartit sidotaan taitavasti suoraan tarinaan ja monesti ne tukevat tai täydentävät kohtauksia. Välillä ne tosin tuntuvat vähän liiankin harkituilta ja jopa valmiiksi kirjoitetuilta. Liian kliinisiksi omstartit eivät kuitenkaan mene ja huumori kukkii esityksen alusta loppuun. Lavalla kuullaan mahdollisesti speksivuoden huikein räppibattle ja tavataan spontaanisti Tuutin koko suku.

Kaiken kaikkiaan TuKY-Speksi on onnistunut kokonaisuus, jonka seurassa yleisön on helppo viihtyä. Työryhmälle täytyy antaa kiitosta etenkin pienten yksityiskohtien huomioimisesta sekä nopeista hoksottimista läpi esityksen.

Frida Maria Pessi

Kirjoittaja on TYYn tiedottaja ja teatterikriitikko

TuKY-Speksi: Keinoja Kaihtamatta. Käsikirjoitus Tuulia Valaja, Anna Vilkkumaa, Atte Elonen, Lasse Viitanen ja Mikko Harteela, ohjaus Emma Bowles ja Tuulia Valaja, koreografit Anni Routila, Emilia Rantala ja Ronja Jokinen, lavastus Ville Kaukonen, Ville Pakarinen, Ekaterina Panina, Ilona Häsänen, Marianne Vihervuori, Tytti Latva-Teikari ja Varpu Somersalo, puvustus Julia Fesiuk, Julia Lintunen, Liisa Raulas ja Pipsa Pakarinen, tuottajat Elina Äijö ja Artturi Kolkka. Esitys 10.3. Kårenilla.

 

Lue lisää:

Speksi – ainutkertainen sukellus improvisaatioteatteriin

Kevään aikana järjestetään ennätykselliset seitsemän Turun yliopiston opiskelijoiden speksiä. Teatterikauden avaa TLKS Speksi, ja ensikertalaisena mukana viihdyttää Turkulainen humanistispeksi. (2/2017)

Arvio: Lääkärispeksi sirkustunnelmissa 

"Turun Lääketieteenkandidaattiseuran TLKS Speksi käynnistää turkulaisen speksikevään sirkustunnelmissa. Sirkus verissä on tarina pienen esiintyjäjoukon kiemuraisista ihmissuhteista ja niiden seurauksista." (2/2017)

Arvio: Ensimmäinen Turkulainen humanistispeksi on omstartien juhlaa

”Aino – Aika turkulainen seikkailu on ensimmäinen Turkulainen humanistispeksi. Esitys on kunnianhimoinen ja hienosti toteutettu, mutta ensikertalaisuus näkyy vielä kokonaisuuden haparointina. Vaikka käsikirjoitus on tekstin tasolla erinomainen, on tarinassa petrattavaa.” (3/2017)

Arvio: Lex Spexissä parasta on juristi

"Oikeustieteen opiskelijoiden Lex Spexin Wrong Direction – Kadonneen maineen metsästäjät on idealtaan tämän vuoden turkulaisista spekseistä kiinnostavin. Lavalla ideaa ei kuitenkaan saada vietyä riittävän pitkälle ja juoni jää lopulta vähän tyngäksi." (3/2017)

Arvio: I/O-speksi vakuuttaa laadullaan

"Mitä tapahtuu, kun Turun yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kasvatustieteiden opiskelijat yhdistävät voimansa? No ainakin lopputuloksena syntyy loistavaa speksiteatteria. Vuoden 2017 I/O-Speksi on täynnä energiaa, komiikkaa ja kovia koreografioita." (3/2017)