Kulttuuri
15.03.2019

Arvio: Kauppislaisten speksissä juonen sijaan keskiöön nousee hyvä show

Teksti:
Emmi Ketonen
Kuvat:
Elsa Kuikka
  • TuKY-Speksissä kahta erilaista perhettä yhdistää vain nuoren parin rakkaus.

Kauppakorkean opiskelijoiden speksi sopii suurelle yleisölle, sillä juoni ammentaa enemmän kesäteatteriperinteestä kuin opiskelijaelämästä. Nuoren parin vaikeuksista kertova tarina on pidetty yksinkertaisena vaikuttavan show’n ehdoilla.

TuKY-Speksin Eri maata -esitys kertoo nuoresta parista, joka on päättänyt julkistaa kihlauksensa perheiden yhteisen mökkireissun aikana. Kaikki ei tietenkään suju suunnitellusti, kun Juhon (Lauri Salminen) ja Wilman (Kaisu Leppänen) tyystin erilaisista maailmoista tulevat perheet ajautuvat epäsopuun keskenään. Vähitellen myös nuoren parin välinen lämpö alkaa hiipua.

Esityksen jännitteet perustuvat stereotypioille: Juhon maaseudulta kotoisin olevassa perheessä miehet ovat miehiä ja tytärkin harrastaa metsästystä. Wilman perheessä puolestaan joogataan, ajetaan sähköautolla ja syödään vegaanisesti.

Mökkireissulla paljastuu, että Juho ja Wilma ovat perustaneet suhteensa samankaltaisuuksien varaan. Kun eroavaisuuksia alkaa sitten ilmetä, suhde vaikuttaa tuhoon tuomitulta. Lopulta esityksen kantavaksi sanomaksi muodostuukin ajatus siitä, miten vastakohdat täydentävät toisiaan.

Sanoma tai juonen pääpiirteet eivät ole erityisen tuoreita, ja lähtöasetelma karikatyyrimäisine hahmoineen tuo mieleen kesäteatterifarssit. Juonen sijaan makua esitykseen antavat näyttelijöiden omistautuneisuus ja esiintymisen ilo.

Musiikki- ja tanssiosuudet toimivat

Tänäkin vuonna TuKY-Speksiä esitetään sen kantapaikassa Kårenin juhlasalissa. Bändi on sijoitettu intiimisti samalle korkeudelle katsomon kanssa, kun taas näyttelijät ja tanssijat esiintyvät pääosin salin lavalla.

Esityksessä kuullaan tuttuun tapaan musiikkikohtauksia, joissa tunnettuihin sävelmiin on kirjoitettu uudet iskevät sanoitukset. Seitsenhenkinen bändi pitää tunnelmaa yllä alusta loppuun saakka, mutta jää valitettavasti taka-alalle muihin esiintyjiin nähden.

Tanssiesityksiin on panostettu, mikä näkyy myös onnistuneessa valosuunnittelussa. Tanssijoiden saapuminen lavalle takaa joka kerta energisen show’n. Kunkin kohtauksen teemaan sopiva puvustus vaikuttaviin koreografioihin yhdistettynä antaa kuvan ammattimaisuudesta.

Varma ja yksinkertainen kaava

Esityksen rytmin ja etenemisen kannalta haasteiksi muodostuvat muutamat laulukohtaukset, joissa omstartin jälkeen esitetty uusi versio ei enää vie esitystä eteenpäin, vaan saa kohtauksen junnaamaan paikoillaan.

Rakenteellisesti esitys on kuitenkin varsin onnistunut. Toistuvatkaan omstartit eivät saa punaista lankaa hukkumaan. Kenties juonen yksinkertaisuus on esitykselle myös sen vahvuus ja koossapitävä voima.

Ensi-illassa monet omstarteista vaikuttavat paikoin ennalta harjoitelluilta. Parhaimmillaan speksi on kuitenkin hetkinä, joina esiintyjät joutuvat väkisin luopumaan ennalta sovituista rooleistaan. Usein siinä onnistuu yleisön omstart-huutoa tarkempi toive, esimerkiksi ”omstart intohimoisemmin”.

Kokonaisuutena Eri maata on varmalla kokemuksella luotu viihde-esitys, joka ei jätä yleisöä kylmäksi.

Emmi Ketonen

TuKY-Speksi: Eri maata. Ohjaus Loviisa Grubert, tuottaja Emma Seppä, apulaisohjaaja Idamaria Laine, käsikirjoitus Albert Koski, Tuomas Lamponen, Kaisa Mikkola ja Laura Schneider. Esitykset Kårenilla 27.3. asti.

Esitys Kårenilla 13.3.

Lue lisää:

Arvio: TLKS Speksi vakuuttaa komeilla musiikkinumeroillaan

Keskiajan noitavainoista ammentava TLKS Speksi loistaa viimeisen päälle hiotuissa musiikkinumeroissa, mutta jättää juonen tasolla toivomisen varaa. (3/2019)

Arvio: Näyttelijöiden huumorintaju nostaa kauppiksen speksin lentoon

TuKY-Speksi nojaa vahvasti tilannekomiikkaan – ja onnistuu naurattamaan. (3/2018)