Kulttuuri
29.09.2017

Arvio: Koskettavaa musiikkiteatteria arkipäivän yksinäisyydestä

Teksti:
Heta Pyhäjärvi
Kuvat:
Kalle Karlsson
  • Teddy (Nuppu Ervasti) tuskailee gradunsa ja Immu (Akseli Sveholm) ulkomaailman kanssa Turun ylioppilasteatterin näytelmässä Täydellinen päivä.

Milloin viimeksi tervehdit naapuriasi? Turun ylioppilasteatterin näytelmässä yksinäisyys on kaikkialla ja ei missään, kätkeytyen suljettujen ovien taakse, leijuen ilmassa kuin kerrostalon rappukäytävään tunkeutuva lemu.

Alina Kilpisen ohjaama Täydellinen päivä pureutuu yksinäisyyteen kolmen samassa rapussa asuvan päähenkilön kautta. Immu (Akseli Sveholm) on paniikkihäiriöstä kärsivä nuori, joka ei pysty poistumaan asunnostaan. Hän uppoutuu pelimaailmaan, jossa hän on Lonely Rider – rohkea ja itsevarma sankari. Teddy (Nuppu Ervasti) kirjoittaa graduaan, joka ei tunnu koskaan valmistuvan. Unissaan Teddy miekkailee itseään vastaan. Siiri (Laura Happonen) on juttu- ja kahviseuraa kaipaava vanhus, jonka aviomies on kuollut.  

Jussi Nikkilän, Elena Leeven ja Pihla Penttisen käsikirjoittama näytelmä kantaesitettiin Q-teatterissa vuonna 2010. Turun ylioppilasteatterin esitystä varten Antti Ainola ja näytelmässä radiotoimittajaa esittävä Sanni-Leena Salonen sävelsivät uudelleen kappaleita, joita säestää lavalla livebändi. Musiikilla kuvitetaan tarinaa kekseliäästi monipuolisen soitinrepertuaarin avulla. Näyttelijät myös laulavat rohkeasti ja saavat katsojan liikuttumaan, vaikkei ääni ihan vireessä olisikaan.

Esityksessä tasapainoillaan tragiikan ja komiikan vaihtelulla, jonka näyttelijät ovat sisäistäneet hyvin. Erityisesti Sveholm rakentaa Immusta ristiriitaisia tunteita herättävän hahmon. Miiamari Kemppainen on eleettömässä sivuroolissaan koskettava.

Kilpinen ei ole lähtenyt revittelemään mustan komedian aineksilla, vaikka uhkana on banaalius. Esitys kehottaakin miettimään yksinäisyyden arkipäiväisyyttä – ehkä olemme lopulta lähempänä toisiamme kuin uskommekaan.

 

Heta Pyhäjärvi

Turun ylioppilasteatteri: Täydellinen päivä. Käsikirjoitus Elena Leeve, Jussi Nikkilä, Pihla Penttinen, ohjaus Alina Kilpinen, kapellimestari ja laulujen harjoitus Antti Ainola, lavastus Aino Larvala, äänisuunnittelu Olavi Ermala, valosuunnittelu Vilja Eteläkoski, puvustus Emma Bowles, Saija Pitkänen, Melinda Ruusunen ja Kaisa Salo, maskeeraus Laura Karunen. Esityksiä 3.11.2017 asti.

 

Lue lisää:

Unelma maailmasta, jossa ketään ei tuomita

Turun ylioppilasteatteri julistaa pääsiäiseen sopivasti evankeliumia. Jenni Korpelan ohjaama Messias tuo teatteriin perinteisen tarinan Jeesuksen elämästä mutta kysyy, millaiseksi kertomus olisi muotoutunut, jos ihmisen kuva olisikin ollut nainen. (3/2017)

Huuruista kohellusta kitaran säestyksellä

Turun ylioppilasteatterin musiikkikomedia epäonnistuu teatterina, mutta naurattaa silti ajoittain. (12/2016)

Juha Hurme: ”Harrastajien kanssa olen vapaa”

Turun ylioppilasteatterin vieraileva ohjaaja Juha Hurme on luonnontieteisiin hurmaantunut rationalisti, jota inhottavat parrakkaat Väinämöiset. (10/2016)