Kulttuuri
24.02.2017

Arvio: Lääkärispeksi sirkustunnelmissa

Teksti:
Frida Maria Pessi
Kuvat:
Leo Brinkmann
  • TLKS Speksi on ihmissuhdekoukeroita sirkusmaailmassa. Kuvassa klovnit Ilmari Saarinen (vas) ja Nicholas Abrahamsson.

Turun Lääketieteenkandidaattiseuran TLKS Speksi käynnistää turkulaisen speksikevään sirkustunnelmissa. Sirkus verissä on tarina pienen esiintyjäjoukon kiemuraisista ihmissuhteista ja niiden seurauksista.

Speksin hahmot ovat herkullisia. Nukeilleen jutteleva tirehtöörin vaimo (Sofia Grönroos), kiellettyihin rakkaussuhteisiin sortuva kahlekuningas (Aleksi Laitinen), hieman liian monta tälliä saanut ihmistykinkuula (Eveliina Nousiainen) sekä rento karhumies (Jaakko Ahti) tarjoilevat erinomaisia mahdollisuuksia käännellä ja väännellä juonta.

Esityksen ongelma piilee kuitenkin siinä, ettei tarinaan saada punottua kudelmaa, jossa hahmot pääsisivät toteuttamaan motiivejaan riittävällä syvyydellä. Päähenkilökin, klovni Oliver (Ilmari Saarinen), muistuttaa lähinnä statistia omassa tarinassaan. Kohtaukset seuraavat toisiaan tasaisena nauhana, ja ilman silmukoita kokonaisuus jää tarinallisesti vaiheeseen.

Samalla tavalla vaiheeseen jäävät myös omstartit. Yleisö on niiden huutelussa vaisu, mutta niin ovat myös näyttelijät. Moni omstart toteutuu yhdellä lauseella tai muutaman sekunnin mittaisella vireen muutoksella. Poikkeuksiakin onneksi löytyy ja esimerkiksi Sampo Mäkisen spontaanin kömpelö räppi sekä kahlekuninkaan ja tirehtöörin (Jaakko Pullinen) herkkä hetki lämmittävät mieltä.

Värikylläistä visuaalisuutta

Visuaalisesti TLKS:n speksi on varsinaista silmäkarkkia. Puvustukseen, lavastukseen ja maskeeraukseen on satsattu. Sirkusta tuodaan lavalle myös jongleerauksen, akrobatian ja erilaisten temppujen kautta. Tunnelma on sopivan autenttinen ja katsomossa on helppo uppoutua kiertävän sirkuskaravaanin maailman – vain popcornin tuoksu puuttuu.

Musiikki on sovitettu erinomaisesti. Vaikka kappaleet vaihtelevat Disney-hiteistä popiin ja rockiin, niihin on löydetty yhtenäinen soundi. Ville Velimies Alarannan johtama big band svengaa hyvin, vaikka ovelasti uusiksi sanoitettujen kappaleiden lauluosuudet hukkuvatkin välillä musiikin alle.

Koreografioihin olisin kaivannut vähän enemmän vaihtelua. Vaikka tanssijat ovat taitavia, jossain vaiheessa liikekieli alkaa toistaa itseään. Hyvinä poikkeuksina toimivat kuitenkin perinteisenä pellenumerona toteutettu Naurua, naurua (Eiffel 65: Blue (Da Da Dee)) sekä sopivan sekopäinen Säkenöivää (Michael Jackson: Smooth Criminal). Myös liekit ja leijonat on toteutettu hienosti tanssin keinoin.

Roolitus kohdillaan

Ohjaaja Axel Juhola on tehnyt hyvää työtä näyttelijöiden kanssa. Toki speksin kaltaisessa toteutuksessa näyttelijäsuoritukset vaihtelevat, mutta TLKS speksissä jokaiseen rooliin on löydetty sopiva näyttelijä. Mieleenpainuvimman roolisuorituksen tekee Nicholas Abrahamsson Robin-klovnina, joka vetää maton yleisön alta kiinnostavalla tavalla. Eveliina Nousiaisessa on luontaista komiikkaa ja hyvin yhteen pelaavat myös yhteen kasvaneet kaksoset Tac ja Tic (Leo Lehto ja Eetu Laine).

On tietysti hyvä, ettei speksissä ole liikaa henkilöhahmoja tai liian monimutkaista juonta, mutta TKLS:n speksi muistuttaa enemmän kabareeta kuin näytelmää. Vielä railakkaampi heittäytyminen ja toiminta olisivat korvanneet juonilinjan puutteet ja tehneet esityksestä napakympin.

Kokonaisuus on kuitenkin viihdyttävä ja mukavan tiivis. Yleisön kannattaakin olla reipas omstartien kanssa, jotta myös esiintyjät saadaan lämmiteltyä repäisevämpään improvisaatioon.

 

Frida Maria Pessi

Kirjoittaja on TYYn tiedottaja ja teatterikriitikko

TLKS Speksi: Sirkus verissä. Käsikirjoitusvastaava Laura Liikamaa, ohjaaja Axel Juhola, apuohjaaja Nicholas Abrahamsson, bändivastaava Ville Velimies Alaranta, tanssivastaavat Mari Linhala ja Anne Ratilainen, lavastusvastaavat Jesse Kaukomo ja Aapo Kaipiainen, puvustusvastaava Maria Ahonen, maskeerausvastaava Miina Koskela, tuottaja Sofia Grönroos.

 

Lue lisää:

Speksi – ainutkertainen sukellus improvisaatioteatteriin

Kevään aikana järjestetään ennätykselliset seitsemän Turun yliopiston opiskelijoiden speksiä. Teatterikauden avaa TLKS Speksi, ja ensikertalaisena mukana viihdyttää Turkulainen humanistispeksi. (2/2017)

Arvio: Ensimmäinen Turkulainen humanistispeksi on omstartien juhlaa

"Turun yliopistolla on nyt seitsemän speksi, kun humanistit saivat oman spektaakkelinsa." (3/2017)

Arvio: Lex Spexissä parasta on juristi

"Oikeustieteen opiskelijoiden Lex Spexin Wrong Direction – Kadonneen maineen metsästäjät on idealtaan tämän vuoden turkulaisista spekseistä kiinnostavin. Tarina tarjoaa paljon mahdollisuuksia hahmojen kehityskaarille. Lavalla ideaa ei kuitenkaan saada vietyä riittävän pitkälle ja juoni jää lopulta vähän tyngäksi." (3/2017)

Arvio: Huikeita roolisuorituksia TuKY-speksissä

"Vähäkoskella kuohuu, kun kunta taistelee Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelistä pahimman kilpakumppaninsa Karusalmen kanssa. Paikalle on kutsuttu teatteriohjaaja Helsingistä asti sovittamaan Shakespearen Romeon ja Julian uuteen uskoon." (3/2017)

Arvio: I/O-speksi vakuuttaa laadullaan

"Mitä tapahtuu, kun Turun yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kasvatustieteiden opiskelijat yhdistävät voimansa? No ainakin lopputuloksena syntyy loistavaa speksiteatteria. Vuoden 2017 I/O-Speksi on täynnä energiaa, komiikkaa ja kovia koreografioita." (3/2017)