Kulttuuri
28.03.2018

Arvio: Pitkiä omstarteja ja hyviä roolihahmoja Raumalta

Teksti:
Frida Maria Pessi
Kuvat:
Qmespeksi
  • Qmespeksin risteilyllä tavataan kiinnostavia hahmoja. Kuvassa ylhäällä vasemmalta: Reetta Kaurala, Jesse Vuosjoki, Emmi Tuominen ja Janika Peltola, alhaalla Janika Ketola ja Jasmin Häkkinen.

Lupaava karhututkija Urho Koukio (Emmi Tuominen) palaa loppuun ja lähtee risteilylle. Rentouttavasta lomasta ei kuitenkaan voida puhua, kun pakkaa hämmentävät kapteeni Persson (Janika Ketola) ja psykiatri Pekka Arokivi (Jesse Vuosjoki), joiden erikoiset suunnitelmat eivät aivan kestä päivänvaloa. Miten käy Urholle, ja onko mikään lopulta sattumaa?

Loistoristeilijälle sijoittuva Qmespeksi Burnout on Turun yliopiston raumalaisin speksi ja sen huomaa etenkin valtavasta määrästä sisäpiirivitsejä. Tiia Rantasen ja Ilmari Immosen käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä on juoneeltaan kevyt ja itseasiassa aika lyhyt, mutta lukuisten omstartien myötä Turun vierailuesitys venyy lopulta lähes kolme ja puolituntiseksi. Se on aika paljon.

Kun lähes jokaisesta omstartista tehdään kokonainen kohtaus ja sen jälkeen palataan vielä edellisiin repliikkeihin, on katsojankin vaikea pysyä perässä siitä, mikä oikeastaan kuuluu näytelmään ja mikä on ylimääräistä. Toisaalta tilannetajua peräänkuuluttaisin myös yleisöltä, joka huutaa omstarteja omstartien lomaan ennen kuin edellistä improvisoitua kohtausta on saatu vedettyä maaliin.

Lopulta tarina lavalla etenee todella verkkaisesti, hukkuu sivuraiteille ja hukkaa lopulta osan potentiaalistaan ehjänä näytelmänä. Olo jää katsomossa ristiriitaiseksi. Improvisaatio kuuluu speksiin, mutta saako se ajaa varsinaisen näytelmän yli?

Näyttelijät messissä

Kuuden näyttelijän voimin esitetty Burnout marssittaa lavalle kiinnostavia roolihahmoja. Tuominen, Ketola, Vuosjoki, Janika Peltola, Jasmin Häkkinen ja Reetta Kaurala pysyvät erinomaisesti rooleissaan myös improvisoidessaan ja kykenevät tarttumaan ja ketjuttamaan uusia oivalluksia kiitettävästi. Välillä jutut menevät omaan makuun vähän turhan paljon navan alle, mutta mahtuu joukkoon todellisia helmiäkin.

Bändi tuo lavalle hyvin sovitettujen ja esitettyjen kappaleiden lisäksi myös lisää henkilökapasiteettia. Bändin jäsenet heittäytyvät täysillä roolinvaihtoihin näyttelijöiden ja tanssijoiden kanssa, tai tempautuvat esitykseen esimerkiksi Urhon vanhempina.

Myös tanssijoilla on hyvä draivi päällä ja koreografioissa on mukavaa leikillisyyttä. Etenkin Gangnam Stylestä tutut laukka-askeleet ja balettimaisen herkkä liikekieli onnistuvat ilahduttamaan. 

Vaikka kyseessä on vierailuesitys ja siksi myös vieras lava, onnistuu Qmespeksi asettumaan lavalle hyvin niin koreografioiden kuin muunkin esityksen osalta.

Frida Maria Pessi

Kirjoittaja on teatterikriitikko ja TYYn tiedottaja

Qmespeksi: Burnout. Käsikirjoitus ja ohjaus Tiia Rantanen ja Ilmari Immonen, tuottaja Kari Hemanus, lavastus Valtteri Pulkkinen, Timo Tolmunen, Roy Metsi ja Rene Nurminen, puvustus Eva Marin, Badria Qalib, Saara Patjas, Reetta Vaarapuro ja Anna Nummelin, maskeeraus Sini Ruokkeinen, Anna-Liina Antin ja Iina Valli, valot Sofia Uhlenius, äänet Kimmo Sairainen. Esitys Turun Vimmassa 24.3.

 

Lue lisää:

Arvio: Turkulainen humanistispeksi on hahmojensa summa

Järjestyksessään vasta toinen Turkulainen humanistispeksi tarttuu futuristisiin dystopioihin ja lunastaa vakipaikkansa turkulaisessa speksiskenessä. (3/2018)

Arvio: Länkkäri päästä varpaisiin

TLKS Speksissä jokainen yksityiskohta on hiottu huolella paikalleen, mutta spontaaneja ja eskaloituvia omstartteja olisi tarvittu enemmän. (3/2018)

Arvio: Näyttelijöiden huumorintaju nostaa kauppiksen speksin lentoon

TuKY-Speksi nojaa vahvasti tilannekomiikkaan – ja onnistuu naurattamaan. (3/2018)