Kulttuuri
18.04.2017

Arvio: Qmespeksi tarjoilee speksikulttuuria Raumalla

Teksti:
Frida Maria Pessi
Kuvat:
Qmespeksi
  • Jounin kaupassa kuhisee Rauman Qmespeksissä.

Immensalmella tapahtuu, kun kauppa ja kirkko ottavat toisistaan mittaa ja paluumuuttaja paljastaa salaliiton. Siinäpä ainekset Rauman ikiomaan Qmespeksiin, jonka ovat tänä vuonna ohjanneet Viljami Hotanen ja Sanni Salmenoja.

Jounin kauppa -nimisen speksinäytelmän varsin löyhässä kehyskertomuksessa Immensalmelle vuosien jälkeen palaava Päivi törmää ihmisiin menneisyydestä ja todistaa Jounin kaupan paikallista valtaannousua. Vauhtia, vaaratilanteita, huumoria ja vähän rakkauttakin ripotellaan lavalle osittain myös irti varsinaisesta tarinasta.

Juonta kiinnostavammaksi nousevatkin speksissä roolihahmot ja näyttelijäsuoritukset. Varsinaisia henkilöhahmoja on vain seitsemän, joten heitä on helppo seurata.  Mikko Karp, Sannimari Kanto, Adele Pentti, Jyrki Ruski, Eero Kivistö, Noora Kainulainen ja Emma Kivistö suoriutuvat rooleistaan mutkattomasti ja hyvällä asenteella. Rooleihin on löydetty pikantteja pikkujippoja, jotka rakentavat luonnetta myös omstarteihin.

Musiikkia ja tanssinumeroita on Rauman speksissä tarjolla ehkä Turun speksejä vähemmän. Raumalla musiikki ja tanssijat tosin kytkeytyvät hyvin kokonaisuuteen, eivätkä kappaleet ja koreografiat jää irrallisiksi välinumeroiksi. Bändillä on hyvä meno ja koreografioissakin on hyvää vaihtelevuutta.

Epäkorrekteja vitsejä ja rentoa tilannekomiikkaa

Raumalainen kulttuurikuppila Brummi on mainio koti speksille. Sopivan rouhea tila on viihtyisä ja esitys pääsee lähelle yleisöä – ehkä jopa liian lähelle. Ensi-illassa yleisö nimittäin hukkaa tilannetajun ja omstarttaa niin, ettei esityksen väliajan jälkeisestä puoliskosta meinaa tulla yhtään mitään. Kohtaukset jäävät junnaamaan paikalleen ja lopulta esiintyjistäkin näkee, että olisi kiva jatkaa näytelmää.

Omstartit hoidetaan kuitenkin hyvin maaliin. Välillä vitsejä kyllä kiusaa epäkorrektius, mikä saa miettimään, pitäisikö tälle edes nauraa. Toisaalta monesta omstartista irtoaa myös aitoa, rentoa ja riipaisevaa tilannekomiikkaa. Esitys on hyvällä tavalla fyysinen, eivätkä näyttelijät arastele heittää itseään likoon.

Koska yleisön ja esiintyjien meininki on mukava, on harmi, että esitys vähän vesittyy loppuratkaisusta tai oikeastaan loppuratkaisun puutteesta. Juuri ennen odottamaani suurta käännettä, ratkaisijan rooleihin asetetut Päivi (Kanto) ja pastori Markku (Kivistö) päättävät poistua lavalta ja koko Immensalmelta.

Jounin kaupassa paha ei saa palkkaansa, Kalevi (Ruski) ei löydä kadonnutta isäänsä, Sirpa (Pentti) ei vastustele pakkoavioliittoaan ja Jounin kylmäkiskoisen äidin (Kainulainen) motiivitkaan eivät paljastu. Homma jää vähän vajaaksi ja moni hyvin pedattu juonilinja unohdetaan lunastaa. Rauman tämän vuoden Qmespeksissä on kyllä paljon potentiaalia, mutta ehkä kokonaisuuden tarkastelu ulkopuolisin silmin ennen esityskautta olisi auttanut työryhmää tekemään siitä terävämmän.

 

Frida Maria Pessi

Kirjoittaja on TYYn tiedottaja ja teatterikriitikko

Qmespeksi: Jounin kauppa. Käsikirjoitus Henriikka Lehtonen, Henni Katajisto, Riina Palkki ja Maija Salomaa, dramatisointi Viljami Hotanen, Johanna Lähteelä ja Sanni Salmenoja, ohjaus Viljami Hotanen ja Sanni Salmenoja, bändivastaava Erkka Romunen, tanssivastaavat Riina-Lotta Holma ja Karoliina Schrey, lavastus Joni Hjelt, Johannes Leppävuori, Jukka Mattila, Tuukka Sivonen, Janne Syrjälä, Aapo Yli-Koivisto, puvustusvastaava Tiia Rantanen, maskeerausvastaava Henni Katajisto, tuottaja Nelli Mäkelä. Ensi-ilta kulttuurikuppila Brummissa Raumalla 30.3.

 

Lue lisää:

Speksi – ainutkertainen sukellus improvisaatioteatteriin

Kevään aikana järjestetään ennätykselliset seitsemän Turun yliopiston opiskelijoiden speksiä. Teatterikauden avaa TLKS Speksi, ja ensikertalaisena mukana viihdyttää Turkulainen humanistispeksi. (2/2017)

Arvio: Lääkärispeksi sirkustunnelmissa 

"Turun Lääketieteenkandidaattiseuran TLKS Speksi käynnistää turkulaisen speksikevään sirkustunnelmissa. Sirkus verissä on tarina pienen esiintyjäjoukon kiemuraisista ihmissuhteista ja niiden seurauksista." (2/2017)

Arvio: Ensimmäinen Turkulainen humanistispeksi on omstartien juhlaa

”Aino – Aika turkulainen seikkailu on ensimmäinen Turkulainen humanistispeksi. Esitys on kunnianhimoinen ja hienosti toteutettu, mutta ensikertalaisuus näkyy vielä kokonaisuuden haparointina. Vaikka käsikirjoitus on tekstin tasolla erinomainen, on tarinassa petrattavaa.” (3/2017)

Arvio: Lex Spexissä parasta on juristi

"Oikeustieteen opiskelijoiden Lex Spexin Wrong Direction – Kadonneen maineen metsästäjät on idealtaan tämän vuoden turkulaisista spekseistä kiinnostavin. Lavalla ideaa ei kuitenkaan saada vietyä riittävän pitkälle ja juoni jää lopulta vähän tyngäksi." (3/2017)

Arvio: Huikeita roolisuorituksia TuKY-Speksissä

"Turun kauppakorkeakoulun opiskelijoiden TuKY-Speksi Keinoja Kaihtamatta on laadukasta ja nopeatempoista viihdettä. Näytelmän juoni on aika peruskauraa ilmiselvine käänteineen, mutta homma toimii kuin halolla päähän ja yleisö nauraa vedet silmissä." (3/2017)

Arvio: I/O-speksi vakuuttaa laadullaan

"Mitä tapahtuu, kun Turun yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kasvatustieteiden opiskelijat yhdistävät voimansa? No ainakin lopputuloksena syntyy loistavaa speksiteatteria. Vuoden 2017 I/O-Speksi on täynnä energiaa, komiikkaa ja kovia koreografioita." (3/2017)