Kulttuuri
25.01.2019

Arvio: Trebari-dokumentti kokoontuu viimeiselle lasilliselle

Teksti:
Ilkka Hemmilä
Kuvat:
Tarinoita Trebarista -dokumenttielokuva
  • Kolme kylmää, kiitos. Tämä baaritiski oli Yo-kylän ainoa.
  • Go-peliä pelaavat vasemmalta oikealle Jaakko Virtanen, Ksenia Virtanen ja Tero Säntti, sekä kuvan oikeassa reunassa etualalla Antti Soukka. Kauempana taustalla Nike-paidassa on Go-pelin kaksinkertainen naisten suomenmestari Johanna Tuominen.
  • Trebarin sisäänkäynti elää enää muistikuvissa, sillä tätä rakennusta ei enää ole.
  • Opiskelijabaarin vessakirjoituksista on tehty tietenkin oma pro gradu -tutkielma, joka myös pääsee esille dokumentissa.
  • Ah, kesäterassin tunnelmaa!

Turun ylioppilaskylän entinen olohuone ja itsemurhayksiöiden henkireikä saa kevyet mullat elokuvassa, joka kulkee ilmaisen viinan avajaisista kanta-asiakkaiden muisteluiltaan.

Mitä kaikkea opiskelijabaari ehtii nähdä 30 vuodessa?

Kun Ylioppilaskylää rakennettiin 1960-luvulla, sinne valmistui tietenkin myös baari. Three Beers -nimellä, tuttujen kesken ihan vain Trebari tai Trebe, se toimi vuodesta 1989 sulkemiseensa kesään 2018 asti.

Kun baarin sulkemispäätös tuli, ryhmä entisiä asiakkaita päätti laatia paikasta dokumentin omistaja Sami Saksin idean pohjalta.

Tarinoita Trebarista ei ole historiikki vaan testamentti baarin merkityksestä paikalliselle opiskelijakulttuurille. Muistelijoiksi kameran eteen marssivat niin työntekijät, oluen ystävät, lautapelien ja biljardin pelaajat kuin dj:t – kaikki baarielämän asiantuntijoita.

Aihe on kutkuttava. Trebarin polulle mahtuu kaikkea ilmaisen oluen avajaisista omaan musiikkifestivaaliin ja nuorten juomatapojen astettaiseen siistiytymiseen.

Parhaat kertomukset huomioivat Three Beersin aseman lähes ainoana palveluna opiskelijoiden kaupunginosassa. Ne avaavat, millaisen olohuoneen, tutustumiskentän ja henkireiän baari on tarjonnut alueella asuneille nuorille, joiden oma koti oli puserrettu 18 neliömetriin.

Siksi on harmillista, että moni tarina voisi kertoa lähes mistä tahansa baarista. Erilaisista taustoista, paikoista ja opinpoluilta tulevien nuorten kohtaamispaikkana baaria korostavat varsinkin vaihto-opiskelijoiden puheenvuorot.

Vapaaehtoisvoimin tehdyssä dokumentissa on kotikutoinen tunnelma. Teknisesti ulkoasu ei ole hiottu, mutta tyyli sopii oikeastaan niin hyvin yhteen muisteltavan kohteen kanssa, että se tuntuu kuuluvan asiaan.

Elokuva kulkee mekaanisen selvärajaisesti aihepiiristä toiseen. Niin dj-kopissa kuin biljardipöydän äärellä puhuvat päät kertovat kokemuksistaan ilman sen suurempaa analysointia. Muistojen sävy on lämmin, tiskin toiselle puolelle kurkistaessa myös hauska.

Akateemiseksi heittäydytään vain herkullisimmassa aiheessa, nimittäin vessan seinäkirjoitusten parissa. Niiden tulkintaa tukee Åbo Akademissa aiheesta vuonna 2008 laadittu pro gradu -tutkielma.

Nyt Yo-kylän vanha sydän on rakennustyömaa, jonka tilalle nousevaan kohteeseen ei ole kaavailla baaritoimintaa. Tarinoita Trebarista taltioi lukemattomia ihmisiä koskettanutta kulttuurihistoriaa, jota jokainen vastaava paikka väistämättä tuottaa.

Nyt kysymys kuuluu, miten tekijät aikovat pitää dokumentin saatavilla.

Tarinoita Trebarista. Dokumentti, 2019, 76 min. Ohjaus: Kalle Kolin.

Toistaiseksi ilmoitetut näytökset Kino Dianassa ti 26.1. ja pe 15.2. klo 20.30 (6€), ilmaisnäytökset Proffan kellarin kabinetissa pe 1.2. klo 19 ja Cosmic Comic Cafessa to 28.2. klo 20.

Korjaus 28.1.2019 klo 10: Ohjaaja Kalle Kolinin nimi korjattu.

 

Lue lisää:

"Three Beersin taru loppuu" - Ylioppilaskylän uusi kortteli jyrää baarin

Ylioppilaskylän asukkaiden kantabaari Three Beers sai purkutuomion, koska Turun ylioppilaskyläsäätiö (TYS) halusi rakennuttaa kylään uuden keskuksen. Baarin toimitusjohtaja antoi TYS:lle huutia vuokralaisten suuntaan viestimisestä, sillä säätiö ei informoinut tätä baarin jatkosta. (09/2017)

Opiskelijabaari Three Beers sulki ovensa: "Rakas paikka – jossain vaiheessa itku tulee"

Trebarin viimeisenä aukiolopäivänä arviolta sadat ihmiset tulivat heittämään hyvästejä. Toimitusjohtajan mukaan vakituiset asiakkaat ovat kuitenkin olleet Trebarin lopusta ”enemmän paskana” kuin baarin omistajat. (06/2018)

Saa pitää ääntä

Neljäkymmentä vuotta sitten Turun Ylioppilaskylässä oli hotelli, ulkoilmaravintola, uima-allas ja kylän yhteiset ufobileet. Nyt vajaasta neljästä tuhannesta asukkaasta harvat hengailevat keskenään. (02/2011)