Kulttuuri
14.12.2021

Arvio: Turun ylioppilasteatterin Rantakadun joutsenlauluksi jäävä musikaali räjäyttää energiallaan

Teksti:
Reeti Jalasmäki
Kuvat:
Reea Ruusuvuori
  • Taiteilijat nousevat kapinaan. Etualalla Kuura Snellman (Iina Niemi).

Kun koko yhteiskunta on taidetta vastaan ja taide kielletään, nousevat taiteentekijät barrikadeille taistelemaan laulaen sortoa vastaan.

Kapuloita taiteilijoiden rattaisiin laittavat niin grynderit kuin poliisivoimatkin.

Turun ylioppilasteatterin humoristinen Vuokra-musikaali käsittelee isoja teemoja taiteen arvostuksesta yhteiskunnassa. Samalla se peilaa hyvin suorasti teatterin viime vuosien historiaa.

Teatterin pitää nimittäin jättää taakseen perinteikkäät tilat, joissa se on toiminut vuodesta 1979, omistajavaihdoksen takia.

Kenties siksi Rantakadun päätöstuotanto on täynnä energiaa. Näyttelijät, bändi ja muu työryhmä laittavat kaiken peliin esiintyessään tutulla lavalla viimeistä kertaa.

TYT olisi voinut toki jatkaakin Rantakadun tiloissa, mutta remontin myötä vuokra olisi noussut opiskelijateatterille liian suureksi. Uudet tilat löytyvät mahdollisesti Rettigin tehtaaseen tulevasta Taiteen talosta.

Musikaalin on ohjannut Antti Ainola ja käsikirjoittanut Alina Kilpinen.

Arvio jatkuu kuvan jälkeen.

Taiteilijat ja grynderit vastapuolilla.
 

Varattomat taiteilijat ovat tietenkin tarinan hyviksiä. Päähenkilöinä toimivat vastanaineet taidemaalari Vanamo Ruusuvaara (Kerttuli Nera) ja sirkustaitelija Tee Tuurna (Saana Niemi).

Taiteilijaryhmään kuuluu lisäksi kuumaverinen katutaitelija Kuura Snellman (Iina Niemi), tunteikas performanssitaiteilija (Aamu Hattara), raha- ja terveysongelmien kanssa painiva valokuvataiteilija Esra Kaila (Alina Kilpinen) ja uutena Taiteiden taloon saapunut teatteritaiteilija Eedi Angervo (Eljas Viitanen).

Hyvää vastaan hääräävät grynderi ja Vanamon äiti Ranulda Ruusuvaara, joka ei hyväksy tyttärensä avioliittoa taiteilijan kanssa. Juonittelijan roolissa loistaa Karoliina Honkanen. Ruusuvaaran lojaali vasen käsi Tunkelo (Juha-Petri Salmi) on myös viihdyttävä hahmo.

Toisena pahiksena toimii Ranuldalta käskynsä saava julma komisario Miesmaa (Toni Kerttula). Korruptoitunut poliisi alaisineen ovat uhkailevia ja väkivaltaisia, mutta ylimielisyydessään viihdyttävää seurattavaa.
 

Juonessa on tragikomedian piirteitä, kun kohtausten ilmapiiri muuttuu monesti äkillisesti hyvinkin surullisesta onnelliseen ja traagisesta hauskaan.

Musikaalina se ei myöskään ota itseään liian tosissaan. Esitys parodioi yleisiä musikaalien piirteitä, kuten sitä, miten laulaen esitetyt argumentit saavat aina henkilöt muuttamaan mielensä.

Esitysten erilaiset koreografiat tuovat vaihtelua. Teatterisavun ja valojen yhdisteleminen luo hienon vaikutelman monessa kohtauksessa pitkin näytelmää. Viihdyttävät hahmot ja tiiviiseen tahtiin vyöryvät kappaleet siirtävät energiaa lavalta katsojiin.

Näytelmässä on tusinan verran kappaleita, joita säestävät Aleksi Paalimäen, Sisu Juhanojan, Ilkka Kaaten, Teemu Lehtosen, Petteri Parikkilan ja Hannu Rantalan bändi. Ainolan säveltämät kappaleet ovat mukaansatempaavia ja bändin soitto ensiluokkaista.
 

Vuokra-musikaalia esitetään Rantakadulla vielä 15., 16. ja 17.12. klo 19. Esityksistä muut paitsi 17.12. on loppuunmyyty.
 

Lue lisää

”Kunnon liikkeitä eikä mitään tuhnua!” Näytteleminen vaatii mukavuusalueelta poistumista, ja tämän takia se tuntuu niin vaikealta

Toimittaja osallistui Turun ylioppilasteatterin näyttelijäntyön kurssille. (1/2021)

Turun ylioppilasteatterin jatko perinteisissä tiloissa voi olla uhattuna: kiinnostuneita vuokralaisia ”jonoksi asti”

Mittava remontti tulee nostamaan vuokraa. (4/2020)