Kulttuuri
27.04.2017

Arvio: Yllätyksiä ja oivalluksia Hybridispeksissä

Teksti:
Frida Maria Pessi
Kuvat:
Janne Iltanen
  • Onni (Otto-Harald Hirvonen) ja Puolukka (Milla Weckman) matkalla suureen kalevalalaiseen seikkailuun.

Speksikevään päättävä hybridispeksi kiteytyy vanhaan sananlaskuun: hyvää kannattaa odottaa.

Taas jotain Kalevalaa ja historiaa, ajattelen kun istahdan pääsiäisen kynnyksellä Aurinkobaletin katsomoon seuraamaan kevään viimeistä speksiä. Pari tuntia myöhemmin olen innoissani kaikista niistä oivalluksista ja yllätyksistä, joita Hybridispeksi katsojalleen tarjoaa.

Mutta kelataanpa ensin hieman taustaan. Hybridispeksi Kruunun kohtalo – Kalevalan perintö kertoo Puolukasta (Milla Weckman), tarun kuuluisan Marjatan (Magdaleena Kupila) synnyttämästä tyttärestä, joka kruunataan pian kuningattareksi. Paitsi, kuten jokaisessa hyvässä seikkailussa, matkaan tulee heti mutkia. Velhot ovat päättäneet lähettää Puolukan sankarimatkalle ennen kruunajaisia.

Seurakseen ja avukseen koitoksissa Puolukka saa palvelijansa Onnin (Otto-Harald Hirvonen) sekä terävää läppää heittävän Taisto-taikamiekan (Miika Tulkki). Myöhemmin matkalaiset törmäävät myös suomalaisen kansantaruston kuninkaaseen Väinämöiseen (Ilmari Kautiala).

Kaikessa selkeydessään juoni on toimiva ja erinomaisesti rakennettu. Yli kymmenhenkinen käsikirjoitustiimi on selvästi pelannut hyvin yhteen ja ottanut käänteistä, istutuksista ja lunastuksista kaiken irti. Myös hahmot on rakennettu ehjiksi ja loogisiksi. Jokainen rooli rakentuu toimivasti ja tällä kertaa myös päähenkilö Puolukka kasvaa ja kehittyy tarinan varrella juuri niin kuin päähenkilön kuulukin.

Rentoja rooleja ja vuoden biisi

Hybridispeksin roolisuoritukset ovat mukavan rentoja. Välillä ilmaisu voisi olla täpäkämpää, mutta kaiken kaikkiaan Siiri Pyykkönen on tehnyt hyvää työtä näyttelijöiden kanssa. Puvustuskin on uskottava ja riittävän monipuolinen. Etenkin Louhen (Milla Tulkki) muodonmuutos esityksen loppuhuipennuksessa on kunnon täräytys.

Musiikkia ja tanssia Kruunun kohtalossa on ehkä muita speksejä vähemmän, mutta musiikkinumerot ryhdittävät hyvin kokonaisuutta. Laulusuoritukset eivät ole speksikevään mieleenpainuvimpia, mutta sovitukset ja bändin meininki toimivat hyvin. Street dancea ja kansantansseja yhdistävissä koreografioissakin on paljon katsottavaa.

Kovin musiikkiveto, Väinämöisen ja Louhen kitarabattlen lisäksi, on ehdottomasti Bloodhound Gangin The Bad Touch -hitistä sovitettu Sun mutsis, jossa Väinämöinen kertoo salaisesta suhteestaan Marjattaan. Sanoitus, Kautialan rouhea räppäys ja musiikkivideomaisesti performoitu tarinankerronta iskevät kunnolla. Sun mutsis onkin ehdottomasti oman speksivuoteni kohokohta.

Viihdekulttuuria valoilla ja äänillä

Teksti on hyvää ja soljuvaa. Vitsit toimivat myös silloin, kun ne ontuvat. Etenkin Taiston älyvapaat heitot ovat varsin hersyviä ja velhojen sekoilutkin vangitsevat huomion. Suuren taiteen sijasta lavalla tarjoillaan rehellistä ja iloista viihdettä, jota ei edes yritetä naamioida miksikään muuksi – ja juuri siinä piilee Hybridispeksin taika. Ensimmäisen kerran katsomossa tuli myös olo, että olen katsomassa speksin sijasta perinteistä teatterinäytelmää.

Omstartteja on paljon ja ihan esityksen lopussa yleisön innostus karkaa vähän lapsesta. Suurin osa huudoista osuu kuitenkin hyvin tarinaan ja näyttelijät onnistuvat kytkemään improvisaatiot niin rooleihinsa kuin juoneenkin.

Muutenkin lavalla kaikki pysyy kasassa. Lavasteita on niukasti, mutta valoilla ja äänitehosteilla saadaan aikaiseksi paljon. Tarkkaavainen katsoja löytää viitteitä viihdekulttuuriin, kuten supersankareihin, Disneyn tuotantoon ja muihin piirrettyihin.

Osittain varmaankin tekniikasta johtuen salissa on todella kuuma. Etenkin väliajan jälkeen olo käy hetkittäin sietämättömäksi ja happi tuntuu loppuvan. Onneksi hetken päästä lavalla tapahtuu taas jotain yllättävää tai katsojalle tarjoillaan ovela oivallus, ja yleisö jaksaa loppuun asti hyvillä mielin.

Frida Maria Pessi

Kirjoittaja on TYYn tiedottaja ja teatterikriitikko

Hybridispeksi: Kruunun kohtalo – Kalevalan perintö. Käsikirjoitusvastaavat Teppo Lindberg ja Eero Suvanto, ohjaus Siiri Pyykkönen, tuottaja Laura Forsman, bändivastaava ja kapelimestari Pyry Vuorela, pääkoreografit Maria Nieminen, Jenni Peuhkurinen ja Jami Kuusisto (katutanssi), lavastusvastaavat Alba Martin ja Pilvi Rajala, puvustusvastaava Anni Halkola, maskeerausvastaava Jenny Blomqvist, valotekniikka Waltteri Wahlroos, äänitekniikka Pyry Pajunpää. Esitys Aurinkobaletissa 14.4.

Lue lisää:

Speksi – ainutkertainen sukellus improvisaatioteatteriin

Kevään aikana järjestetään ennätykselliset seitsemän Turun yliopiston opiskelijoiden speksiä. Teatterikauden avaa TLKS Speksi, ja ensikertalaisena mukana viihdyttää Turkulainen humanistispeksi. (2/2017)

Arvio: Lääkärispeksi sirkustunnelmissa 

"Turun Lääketieteenkandidaattiseuran TLKS Speksi käynnistää turkulaisen speksikevään sirkustunnelmissa. Sirkus verissä on tarina pienen esiintyjäjoukon kiemuraisista ihmissuhteista ja niiden seurauksista." (2/2017)

Arvio: Ensimmäinen Turkulainen humanistispeksi on omstartien juhlaa

”Aino – Aika turkulainen seikkailu on ensimmäinen Turkulainen humanistispeksi. Esitys on kunnianhimoinen ja hienosti toteutettu, mutta ensikertalaisuus näkyy vielä kokonaisuuden haparointina. Vaikka käsikirjoitus on tekstin tasolla erinomainen, on tarinassa petrattavaa.” (3/2017)

Arvio: Lex Spexissä parasta on juristi

"Oikeustieteen opiskelijoiden Lex Spexin Wrong Direction – Kadonneen maineen metsästäjät on idealtaan tämän vuoden turkulaisista spekseistä kiinnostavin. Lavalla ideaa ei kuitenkaan saada vietyä riittävän pitkälle ja juoni jää lopulta vähän tyngäksi." (3/2017)

Arvio: Huikeita roolisuorituksia TuKY-Speksissä

"Turun kauppakorkeakoulun opiskelijoiden TuKY-Speksi Keinoja Kaihtamatta on laadukasta ja nopeatempoista viihdettä. Näytelmän juoni on aika peruskauraa ilmiselvine käänteineen, mutta homma toimii kuin halolla päähän ja yleisö nauraa vedet silmissä." (3/2017)

Arvio: I/O-speksi vakuuttaa laadullaan

"Mitä tapahtuu, kun Turun yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kasvatustieteiden opiskelijat yhdistävät voimansa? No ainakin lopputuloksena syntyy loistavaa speksiteatteria. Vuoden 2017 I/O-Speksi on täynnä energiaa, komiikkaa ja kovia koreografioita." (3/2017)

Arvio: Qmespeksi tarjoilee speksikulttuuria Raumalla

"Vauhtia, vaaratilanteita, huumoria ja vähän rakkauttakin ripotellaan lavalle osittain myös irti varsinaisesta tarinasta. Juonta kiinnostavammaksi nousevatkin speksissä roolihahmot ja näyttelijäsuoritukset." (4/2017)