Kulttuuri
16.08.2017

”Benjihypyissä ja kaljateltoissa ei ole mitään pahaa, mutta Taiteiden yöstä ne eivät voi jäädä päällimmäisenä mieleen”

Teksti:
Nella Keski-Oja
Kuvat:
Ya Tosiba & Kirjakahvila
  • Yksityiskohta Ya Tosiba -yhtyeen levynkannesta. Elektronista klubimusiikkia soittava duo on Kirjakahvilan ja Kinokoplan Taiteiden yö -ohjelman pääesiintyjä.

Uusi koordinaattori haluaa palauttaa tapahtuman taiteiden tyyssijaksi.

Turun Taiteiden yö luo nahkaansa. Torstaina 17. elokuuta järjestettävän tapahtuman koordinoinnista vastaa nyt toista kertaa voittoa tavoittelematon Kuninkaantien muusikot.

Barokkiorkesterin tavoitteena on palauttaa ilta juurilleen eli tuoda tapahtumaan lisää näyttämötaidetta, kuvataidetta, musiikkia ja kirjallisuutta. Aikaisemmin tapahtumaa tuotti Happening-yritysryhmä, jonka alaisuudessa Taiteiden yö meni Kuninkaantien muusikoiden Sami Palsion mukaan alamäkeen.

”Benjihypyissä ja kaljateltoissa ei ole sinänsä mitään pahaa, mutta Taiteiden yöstä ne eivät voi jäädä päällimmäisenä mieleen”, orkesterin indententti sanoo.

Muusikoiden oli luontevaa ottaa tapahtuma hoitaakseen, sillä orkesterin vuotuinen pääkonsertti on Taiteiden yön esiintyminen. Palsion mukaan tapahtumaan osallistui viime vuonna enemmän uusia toimijoita kuin kolmena edeltäneenä vuotena yhteensä.

”Meille tarvitsee jäädä illasta käteen vain onnistunut tapahtuma ja osallistujien hyvä mieli.”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Elokuvanäytökset Brinkkalan sisäpihalla ovat jo osa Taiteiden yön perinteitä. Kuva vuodelta 2015.

TAITEIDEN YÖ järjestetään nyt 28. kerran. Yksi ohjelmanumeroista on Kirjakahvilan ja Kinokoplan "melankolinen ja mystinen" ilta, joka järjestetään Brinkkalan sisäpihalla.

Ilta käynnistyy Noidat suviyössä -dj:iden levymusiikilla sekä KO:MI, Kaamosmasennus ja Ya Tosiba -yhtyeiden elävän musiikin esityksillä. Keskiyötä  lähestyttäessä heijastetaan pihan peräseinälle kaksi noituutta tarkastelevaa elokuvaa: Lauri Löytökosken Louhi, Pohjan noita (Suomi 2017) ja Erik Blombergin Valkoinen peura (Suomi 1952). Tapahtumaan ei ole pääsymaksua.

Kinokopla on Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) ylläpitämä kaikille avoin elokuvakerho, joka on toiminut vuodesta 1965.

 

Lue lisää:

Turun pop-historiikki tanssii luvattomissa juhlissa, matkustaa Teneriffalle videokuvauksiin ja kokee konemusiikin alkutahdit

Turkulaisen populaarimusiikin historiaan mahtuu loputtomasti värikkäitä tapahtumia ja hahmoja. Nyt ne pääsevät yksien kansien väliin. (8/2017)

Lyhtypylväästä tuli kaupunkikulttuurin taistelukenttä: Turku siivoaa pienten toimijoiden mainokset pois katukuvasta

Turun virallinen kanta kaupunkikulttuuriin on yksiselitteisen positiivinen. Käytännössä kampanja lyhtypylväiden siistimiseksi voi haitata pienten kulttuuritahojen toimintaa. (5/2017)

Suo, kuokka ja kauhu

Kotimaisessa elokuvassa pahuus asuu maaseudulla. (3/2012)