Kulttuuri
09.03.2010

Bloggaamalla käsityötaivaaseen

Käsityöblogien aiheet ulottuvat sukkien kutomisesta ristipistoihin ja muotisuunnittelusta tuunaukseen. Blogit hehkuvat itse tekemisen ja onnistumisen iloa sekä halua jakaa kokemuksia muiden kanssa.

Aino Ihalainen kirjoittaa elävästi ja värikkäästi sekä käsitöistään että elämästään kuvilla höystettynä. Aino opiskelee modistiksi vaatetusalan ammattioppilaitoksessa.

"Blogissa tärkeintä on itseilmaisu tuotteideni kautta. Haluan jakaa lukijoille visuaalisia kokemuksia ja levittää itse tekemisen riemua, kun nykypäivänä lähes kaikki ostetaan valmiina."

Iknow Ainou -blogin parhaimmistoa ovat söpöt asusteet ja herkullisen värikkäät helmikorut.

"Blogissani keskityn enemmän kuvalliseen ilmaisuun kuin kirjoittamiseen. Olen hyvin visuaalinen ihminen ja saatan muita blogeja lukiessani katsella vain kauniita kuvia. Kirjoitan lähinnä tekeleistäni ja omista kuulumisistani, mutta koitan pitää hyvin henkilökohtaiset asiat poissa blogistani. Blogi on minulle ennen kaikkea työskentelypäiväkirja", Aino summaa.

Aino kirjoittaa lähinnä ystävilleen ja mahdollisille asiakkailleen.

"Palautetta blogiini tulee satunnaisesti myös tuntemattomilta ihmisiltä. Korusivut ovat lähinnä tutuille ja tuttujen tutuille jotka ovat kiinnostuneita koruista ja haluavat mahdollisesti tilata jotakin."

Aino kertoo itse seuraavansa lähinnä muiden kirjoittajien muotiblogeja, koska käsityöopetusta hän saa riittävästi koulussa.

"Seuraan muotiblogeja, koska haluan pysyä ajan hermolla ja seurata, miten ihmiset hyödyntävät trendejä arkipukeutumisessaan. Haluan itse tehdä ajalle sopivia tuotteita ottamalla vaikutteita myös muiden vuosikymmenten trendeistä."

Tiia Luotosen MISSIO(N)-blogissa on käsitöiden lisäksi asiaa kosmetiikasta, kirpparilöydöistä ja jännittävistä arkipäivän havainnoista. Tiia tekee lähinnä vaatteita, koruja, laukkuja ja asusteita. Hänellä on oma vaatemerkki Planet Star. Lisäksi hän on suunnittelemassa kymmenen nuoren suunnittelijan yhteistä muotinäytöstä Turun Klubille.

"Teen käsitöitä sekä omaan tarpeeseen, tilaustöinä että nettimyyntiin. Tulevaisuuden suunnitelmissa on myös oman putiikin perustaminen."

Tiia kertoo omien ideoidensa syntyvän yleensä mielenkiintoisista materiaaleista.

"Kaikkia työvaiheita en välttämättä tekstissä halua paljastaa, koska niihin liittyy ammattisalaisuuksiakin. Yleensä kerron, mitä materiaaleja olen käyttänyt ja miten olen niitä käsitellyt. Käytän töissäni myös paljon kierrätysmateriaaleja. Blogi on hyvä tapa arkistoida omia töitä itsellekin muistoksi. Pidän kirjoittamisesta ja blogi hoitaa samalla myös päiväkirjan virkaa."

Lukijoiden ikähaarukka vaihtelee teini-ikäisistä eläkeläisiin. Monet lukijat ovat toisia bloggaajia ja käsityöharrastajia.

"Olen jopa tavannut monia hyviä ystäviäni blogin kautta. Ehkä mielenkiintoisin blogini kautta tullut yhteydenotto oli Suuren Käsityölehden haastattelupyyntö. Blogin pitäminen on myös tärkeää verkostoitumista ja markkinointia. Blogini on kuitenkin henkilökohtainen, ei pelkästään myyntisivu. Monet kirjoittajat varjelevat yksityisyyttään hyvin tarkasti, mutta itse kirjoitan avoimesti omana itsenäni."

Tiia seuraa enimmäkseen tyyli- ja muoti-blogeja.

"En ole oikeastaan neuleihmisiä, joten en lue juurikaan neule- tai virkkausblogeja."

Saakuta kun näitä pipoja vaan tulee ja tulee ja niitä on jo nurkat turvoksissa ja koko kaveripiirikin kohta saastutettu näillä paskoilla. Samaan hengenvetoon Maija parka meni murehtimaan, ettei hänellä ole pipoa. Yksi plus yksi on yhtä kuin uusi ruma pipo. Juttuhan menee niin, että tätä yksinkertaistakaan rättiä, pipoa, ei voi tehdä purkamatta sitä pariin otteeseen.

Viiltävän rehellinen ja sympaattinen Paska Neule -blogi on samalla sekä koominen että itseironinen kahden ystävyksen hengentuote.

"Koko blogi syntyi oikeastaan vitsistä. Olimme ystäväni kanssa kahvilla ja kummallakin oli neule. Totesimme yhdessä, että emmehän me osaa edes neuloa. Siitä tuli nimi Paska Neule. Emme esittele parhaimmistoamme, vaan sitä, mitä oikeasti teemme", kertoo Silja Penna-Haverinen, toinen kirjoittajista.

Parasta blogissa on asenne. Kirjoituksiin voi samaistua sellainenkin lukijalla, jolla yritystä riittää enemmän kuin taitoja. Liikutusta herättävät erityisesti lapaset, joissa kummassakin on erilainen peukalo.

"Tärkein syy blogin pitämiseen on hauskanpito ja itselle naureskelu positiivisessa mielessä. Haluamme näyttää, että epäonnistuminenkin on ihan inhimillistä."

Siljan tavoitteena ei ole tulla oikeasti hyväksi neulojaksi:

"Ei tarvitse olla tosi ammattimainen nauttiakseen itse tekemisestä. Minä ainakin puran ja neulon vuorotellen. En ollut kutonut sitten ala-asteen. Kaikki alkoi siitä, kun kudoin ystävälleni pipon. Pipo oli aivan hirveä, mutta hän käyttää sitä edelleen."

Siljan mielestä eniten oppii tekemällä ja uusia ideoita syntyy jatkuvasti työn mukana. Yleensä neuleet syntyvät siitä, että on jokin tarve, jota on pakko ruveta toteuttamaan. Hän etsii netistä myös hyviä ideoita ja vinkkejä omiin töihinsä.

Kirjoituksissaan Silja kommentoi elämää ja olemista käsitöidensä kautta.

"Kutominen antaa aikaa työstää omia ajatuksia ja rauhoittua samalla."

Teksti: Jenni Elo

Kuva: Kai Jokela

Iknow Ainou

www.aikkinen.blogspot.com

http://iknowainou.nettisivu.org

MISSIO(N)

www.muotimissio.blogspot.com

Paska neule

http://paskaneule.blogspot.com