Kulttuuri
04.02.2014

Cathya etsimässä

Taiteilijakaksikko tuo Humisevan harjun nummien karun luonnon nykypäivään.

Vuonna 1847 julkaistu Emily Brontën Humiseva harju on klassikkoromaani, joka tuntuu olevan aina ajankohtainen: uusia filmatisointeja tehdään jatkuvasti, ja populaarikulttuuri pursuilee viittauksia teokseen. Myös Linda Granfors ja Aura Hakuri ammentavat Brontën romaanista yhteisnäyttelyssään Titanik-galleriassa. Tai oikeastaan – omien sanojensa mukaan – ottavat ryhmänsä jäseneksi yhden kirjan henkilöhahmoista, Catherine Earnshawn.

Earnshaw–Granfors–Hakuri-näyttelyssä Humisevan harjun tunnelma on omalla tavallaan läsnä, mutta päivitettynä nykypäivään. Taiteilijakaksikko (vai pitäisikö puhua kolmikosta?) tuo näyttelyyn autiotaloestetiikkaa löytötavaran ja luonnonmateriaalien muodossa. Kaappisänky-teoksessa on hyödynnetty oivaltavasti myös graffitimaalausta. Sängyn yllä leijuva höyhenpuku on kaunis, hauras ja pelottava, kuin Catherinen aaveen ruumiillistuma.

Romaania lävistävää tunteen paloa näyttely ei tavoita, mutta ei se tunnu olevan taiteilijoiden tavoitekaan. Leikillisyys leimaa teoksia, mutta Brontën romaanin goottilaista kauhuakin on paikoin aistittavissa. Esimerkiksi Matkamuistoja puutarhassa -installaatiossa puunoksassa roikkuvan valokuva-albumin naishahmoista huokuu kammottavaa toiseutta.

Humisevan harjun tunteva löytää teoksista kiinnostavia ulottuvuuksia, mutta romaania lukemattoman näyttely saattaa jättää kylmäksi. Isot, naivistisesti toteutetut hiilipiirrokset tuntuvat istuvan huonosti kokonaisuuteen. Karsiminen olisikin voinut tehdä turhan rönsyilevälle näyttelylle hyvää.

Kolmen henkilön yhteistyön sijaan Earnshaw–Granfors–Hakuri näyttäytyy pikemminkin kahden taiteilijan etsintäretkenä, joka on saanut alkusysäyksensä Brontën teoksesta. Mielenkiintoista on, että näyttelyssä romaanin mieshahmot ovat kutistuneet pelkiksi statisteiksi. Cathya houkuttelevat nummille juoksentelemaan ja leikkimään nyt Granfors ja Hakuri, ei Heathcliff.

Aura Nikkilä

Linda Granfors & Aura Hakuri:Earnshaw–Granfors–Hakuri9.1.–2.2.2014

Titanik-galleria, Itäinen Rantakatu 8ti–pe 12–18, la–su 12–16