Kulttuuri
10.09.2014

Citysusi sosiopaattina

Teksti:
Risto Mikkonen
  • Iso paha susi ja Lumikki – nyt myös kylmissä lähiöväreissä.

Vanhojen LucasArts-veteraanien perustama Telltale Games osui muutama vuosi sitten kultasuoneen. The Walking Dead -sarjakuvaan pohjautuva episodipeli oli suurmenestys, jonka päälle yhtiö on nyt rakentamassa kokonaista katrasta samalla moottorilla pyöriviä pelisarjoja. Se sai napattua jopa arvokkaan Game of Thrones -lisenssin.

The Wolf Among Us perustuu Bill Willinghamin Fables-sarjakuvaan. Siinä klassiset satuhahmot on ajettu pois alkuperäisestä elinympäristöstään. Myyttiset olennot asuttavat nyt nuhjuista korttelia Manhattanin laitamilla.

Pelaaja on Fabletownin seriffi, Iso paha susi (Bigby Wolf), joka ajautuu apurinsa Lumikin kanssa syvälle Fabletownin alamaailman kuvioihin. Viiteen parituntiseen jaksoon jaettu peli toimii samaan aikaan dekkarina, fantasiana ja yhteiskunnallisena eepoksena.

Varsinaista ohjattavaa jää äärimmäisen vähän. Kyseessä on ensisijaisesti interaktiivinen TV-sarja. Pelaaja joutuu kohtaamaan valintojensa seuraukset, mutta juonen suuriin linjoihin ei kovin paljoa voi vaikuttaa.

Voimakkaimmin oma osallistuminen tuntuu dialogivalinnoissa, jotka määrittävät vahvasti kohtausten tunnelmaa. Alkuperäisessä läpipeluussani olin melko sovitteleva, mutta pelin huumoriarvo kasvoi merkittävästi, kun vastailin samoissa tilanteissa kaikille kuin täysi sosiopaatti.

Telltalen uudet pelisarjat ovat löytäneet tasapainon, joka vetoaa sekä casual- että hardcore-yleisöön. Se on harvinainen saavutus sinänsä. Vahva lähdemateriaali on tässä avainasemassa. Peli kuuluu Fablesin kaanoniin, mutta sijoittuu kätevästi aikaan ennen kirjoja.

The Wolf Among Us
Telltale Games
Xbox 360 (testattu), PS3, Win, OS X, iOS, PS Vita, PS4, XOne (tulossa)