Kulttuuri
08.10.2014

"Ei liian diippi, ei pintaliitäjä"

Teksti:
Deniz Kacar

Kun suurin osa räppiväestä on kohissut Cheekistä, ovat loput luukuttaneet jatkoilla Tippa-T:tä Youtubesta. Turun ylpeys on raikastanut ilmaa ammentamalla eteläräpistä ja trapista synkisteleviä Memphis-kollegoitaan pompöösimmin ja päästämällä tikittävät 808:t suosiolla lapasista. Nuari Kukko EP:n parasta antia ovat edelleen Tippa-T:n itsensä tuottamat raidat.

Sisällöltään Tippa-T:n lyriikka on tahallisen yksinkertaista: ”Täs on sulle metafora: haista paska”, läksyttää mies pseudointellektuelleja kilpailijoitaan kappaleessa Loco. Vaikka Tippa ei rassaa päätään filosofialla, ovat sanoitukset täynnä karismaa ja hokemiksi tarttuvia fraaseja. ”Mehun” käyttäminen adjektiivina on tarttunut omaankin sanastooni.

Syväanalyysien sijaan Tippa hämmästyttää kuulijoitaan flowlla ja äänenkäytöllä. Levyn verseistä on mahdoton ennustaa, mitä seuraavaksi tapahtuu: vaihtuuko kieli englantiin, tahti doubletime-sarjatuleen vai sävelkorkeus miehen tuotemerkiksi muodostuneeseen, nakkenakuttajamaiseen kimitykseen ja ”skrrt”-kiljahduksiin. Kunnioitettavaa on, etteivät temput näytä tuottavan vaikeuksia livenäkään.

Vaikka Tippa-T harmittikin aitopäitä liittymällä PME Recordsin riveihin Sini Sabotagen ja JVG:n seuraan, osoittaa Nuari Kukko EP puritaanien huolet aiheettomiksi. Vaikka levyn biiteistä vastaavat nyt miehen itsensä lisäksi mm. Justin Bieberiäkin tuottanut MGI, ei levyllä haise raha vaan pajari – jopa siinä määrin, että ihmetyttää miten levityksestä vastaavan Warnerin kaltainen sisäsiisti suuryritys tohtii sitä markkinoida.

Tippa-T – Nuari Kukko EP
PME records
2014