Kulttuuri
28.04.2011

Elefanttimies muistelee

Vettä elefanteille on 1930-luvun sirkusmiljööseen sijoittuva rakkauselokuva.

Vanha Jakob Jankowski (Hal Holbrook) harhailee suljetun huvipuiston liepeillä. Hän on myöhästynyt odottamastaan sirkusesityksestä. Huvipuistonhoitaja vie hänet toimistoonsa ja yrittää soittaa vanhainkotiin. Jakob kuitenkin kieltäytyy lähtemästä ja alkaa kertoa elämäntarinaansa.

Ajassa hypätään kymmeniä vuosia taaksepäin, suuren laman kourissa kärsivälle 1930-luvulle. Nuori Jakob (Robert Pattinson) on amerikanpuolalaisen emigranttiperheen ainoa lapsi. Vanhemmat ovat kiinnittäneet kotinsa poikansa eläinlääketieteen opintoja varten. Isän ja äidin kuoltua tapaturmaisesti talo menee kuitenkin pankille ja Jakob jää tyhjän päälle. Hän lähtee vaeltamaan pitkin Yhdysvaltoja ja hyppää eräänä iltana junaan, jonka huomaa olevan täynnä sirkuslaisia.

Opintojensa vuoksi Jakob päätyy sirkuksen eläinlääkäriksi ja elefantinhoitajaksi. Asiat kuitenkin mutkistuvat, kun Jakobilla alkaa syntyä tuntemuksia despoottimaisen sirkustirehtöörin (Christoph Waltz) nuorta Marlena-vaimoa (Reese Witherspoon) kohtaan. Eikä Marlenankaan tunteet aivan kuolleita ole.

Francis Lawrencen ohjaama elokuva saavuttaa komeasti 1930-luvun hengen pienimpiäkin yksityiskohtia myöten. Jo ohjaamassaan I Am Legend -elokuvassa Lawrence osoittautui taitavaksi tunnelmien luojaksi. Sama toistuu Vettä elefanteille -filmissä. Jakobin ja Marlenen rakkaustarina kuvataan herkästi, intohimoisesti ja koskettavasti vailla pinnallisuutta, joka vaivaa niin useata nykyajan rakkauselokuvaa.

Näyttelijät onnistuvat tehtävissään pääsääntöisesti hyvin. Quentin Tarantinon Kunniattomien paskiaisten (2009) ilkeänä natsina tunnetuksi tullut Waltz tekee elokuvan parhaimman roolin. Ei ole toista nykyhetken näyttelijää, joka onnistuisi vastemielisissä sosiopaattihahmoissa yhtä hyvin.

****

Teksti: HENRI WALTTER REHNSTRÖM

Kuva: FS Film oy

Vettä elefanteille/Water for Elephants, USA 2011

Ohjaus: Francis Lawrence

Pääiosassa: Robert Parrinson, Reese Witherspoon, Christoph Waltz