Kulttuuri
13.12.2012

Eleganttia, intohimoista, seksikästä

  • Elina Vuorila ja Gonzalo Gallo toteavat, että heidän tangonsa on aina improvisaatiota. Siinä on mukana luovuutta, vapautta, leikkimistä ja hauskanpitoa.

Turku Swing Societyn järjestämillä viikkokursseilla käy aktiivisesti 100–150 tanssijaa. Nuoret lähtevät myös yhdessä lavatansseihin.

"Nykyään kursseille on ollut tulossa hieman enemmän miehiä kuin naisia. Näin on varsinkin salsakursseilla", toteaa yliopistoliikunnan lavatanssien ja latinalaisten tanssien opettaja Jarkko Lahti.

Myös Turku Swing Societyn argentiinalaisen tangon opettajat Elina Vuorila ja Gonzalo Gallo vahvistavat, että miehet lähtevät helposti tanssimaan.

"Miesten on helppo samaistua argentiinalaiseen tangoon, koska siinä on vahva maskuliininen rooli. Se ei vaadi lantion liikkumista, joten se sopii suomalaisille miehille", he toteavat.

Yleisestä ennakkokäsityksestä poiketen tanssi on enenevissä määrin miesten harrastus. Mutta mikä tanssimisessa sitten viehättää?

Tietoliikennetekniikan opiskelija Matias Kriikkula, 25, tanssii parhaimmillaan kuudesti viikossa. Hänen mielestään tanssimisessa on parasta se, että se on täysin erilaista verrattuna muuhun elämään.

"Tanssiessa ei ajattele koulu- tai työjuttuja vaan keskittyy tanssin tarjoamiin haasteisiin. On hienoa oppia uutta ja tutustua mahtaviin ihmisiin".

Kriikkula kieltää yleisen uskomuksen, jonka mukaan tansseihin mennään etsimään naista.

"Tanssin, koska se on hauskaa. Naiset ovat bonusta", hän pohtii.

Turku Swing Societyn puheenjohtaja Olli Salli, 23, alkoi tanssia musiikin innostamana. Tanssiseuran toimintaan hän lähti mukaan, koska halusi tavata nuoria, samanhenkisiä ihmisiä, jotka ovat liikunnallisia ja kulturelleja.

"Tämä tanssi on erilaista kuin äässin sheikkaaminen yökerhoissa."

Yökerhossa tanssimisen vastakkaisuudesta puhuvat myös Vuorila ja Gallo.

"Tanssi on hyvä tapa tutustua esimerkiksi tulevaan tyttöystävään. Se on mielenkiintoisempaa kuin olla kännissä baarissa. Argentiinalaista tangoa tanssivat eri ikäiset ja erilaiset ihmiset. Tanssiparin taustoista ei tiedä välttämättä mitään, mutta tanssiessa kokee silti tuntevansa toisen. Tango on eleganttia, intohimoista ja seksikästä."

Sekoittuvat sukupuoliroolit

Lavatansseissa on perinteisesti enemmän hakuaikaa miehillä kuin naisilla. Ahkera lavatanssija, lääketieteen opiskelija Joonas Majuri, 22, on sitä mieltä, että tansseissa voisi olla myös sekahaku.

"Miestenhaku on perinne, jonka voisi muuttaa. Tykkään naistenhausta, koska silloin sellaiset naiset pääsevät itse hakemaan, jotka muuten saattaisivat joutua istumaan pitkään tanssimatta", toteaa Majuri.

Salli sen sijaan näkee hakukäytännössä ja vaihtorivissä positiivisen puolen.

"Hakurivistä tulee luonnollisesti haettua monta eri naista, kun oletus on, että kahden tanssin jälkeen vaihdetaan paria. Koska miehiä on lavoilla vähemmän, on parempi että he hakevat. Muuten naiset taistelisivat vähistä miehistä."

Nuoria lavatansseissa

Majuri oppi viisi vuotta sitten tanssimaan lavoilla.

"17-vuotiaalle pojalle oli hieno juttu päästä pois vanhempien helmoista. Siihen jopa kannustettiin. Liikkeiden yhdistäminen musiikkiin ja nainen siinä vierellä ovat asioita, joista nautin", hän toteaa.

Majuri myöntää aluksi käyneensä tansseissa tutustuakseen naisiin, mutta sittemmin hauskanpito ja kavereiden tapaaminen muuttuivat tärkeämmiksi.

"Nuorilla saattaa olla ennakkokäsityksiä, että lavatansseissa vanhat mammat riiaavat keskenään. Toivoisin, että ihmiset lähtisivät katsomaan, mitä lavatanssit oikeasti ovat. Ne ovat nuortenkin harrastus!"

Bar Brysselissä järjestetään tiistai-iltaisin swing-tanssi-iltoja ja Monkissa säännöllisesti salsa-iltoja. Bar Bryssel & Arcadia Loungen toimitusjohtaja Pekka Inkinen otti mielellään tanssijat vastaan.

"Swing-ilta tuo elämää, ja asiakkaat tulevat paikkaan, jossa on elämää."

Inkinen oli yllättynyt, miten paljon nuoret tanssivat.

"Tanssiminen mielletään humppaveikkojen jutuksi. Nyt olen huomannut, että tanssin alakulttuurit elävät ja voivat hyvin."

KUVA: KRISTIAN TERVO

TEKSTI: TERHI MAHLAMÄKI

Kirjoittaja tanssii

neljästi viikossa.