Kulttuuri
10.09.2009

Elokuvat: Haikaileva nostalgiatrippi

Taiwanilaissyntyinen Ang Lee on arvaamattomuudessaan kiehtova ohjaaja, joka tunnetaan niin Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme –miekkafantasiasta kuin Brokeback Mountainin kaltaisesta henkilövetoisesta draamastakin. Uusi teos Taking Woodstock sen sijaan on tositapahtumiin perustuva tarina 1960-luvun merkittävimmän rockfestivaalin järjestämisen mahdollistaneista tekijöistä.

Demetri Martinin esittämä nuori Elliott Teichberg asuu syrjäisellä maaseudulla rahavaikeuksiensa painiskelevien vanhempiensa kanssa. Kun päättäjät näyttävät punaista valoa naapuripaikkakunnalle kaavaillulle Woodstock-festivaalille, päättää Teichberg kutsua tapahtuman järjestäjät siirtämään riehan omaan naapurustoonsa.

Lee onnistuu vaivattomasti puhaltamaan tarinan hahmoihin tarvittavaa eloa ja saa myös 60-luvun jälkeen syntyneen katsojan tuntemaan nostalgiaa ajanjaksoa kohtaan.

Taking Woodstockia vaivaa kuitenkin napakamman näkökulman puute. Hippi-ilmiön tarkkailu yksinomaan vaaleanpunaisten lasien läpi saa aikaan sen, että kokonaisuus on turhan helppo unohtaa ja ohittaa olankohautuksella.

Lee on aiheensa parissa kuin vastarakastunut: sydämellinen, mutta ulkopuolisen silmin turhan imelä. Hippienkään ruoho oli tuskin näin paljon vihreämpää.

Teksti: Tuomas Jalamo