Kulttuuri
08.09.2010

Elokuvat: Lelujen voittoisa paluu

ToyStory 3 herättää Pixarin leluhahmot onnistuneesti henkiin.

Pixar-yhtiön Toy Story -sarjan ensimmäinen elokuva aloitti aikanaan tietokoneanimaatioiden virran valkokankaille. Mieleenpainuva se oli kuitenkin ennen kaikkea siksi, että se oli myös sisällöllisesti kekseliäs ja hauska. Nyt ihmisiltä salassa omaa elämäänsä elävien lelujen tarina on edennyt kolmanteen osaansa, eikä taso näytä edelleenkään laskun merkkejä.

Tarinan lähtötilanteessa aikaisemmista osista tuttujen hahmojen omistaja Andy on kasvanut aikuiseksi ja joutuu opiskelemaan lähtiessään siirtämään vanhat lelunsa ullakolle. Erehdyksen seurauksena figuurit eksyvät kuitenkin läheiseen päiväkotiin, jota hallitseva pehmolelu Tuhti-karhu osoittautuu huomattavasti hellyttävää ulkokuortaan ikävämmäksi persoonaksi.

Hienointa Toy Story 3:ssa on se, että se on edelleen täynnä hillittömän hyviä oivalluksia. Ideat ovat saaneet kypsyä rauhassa, ja lopputulos jaksaa innostaa nuoremman yleisön lisäksi myös aikuista. Tästä huolimatta vitsit eivät ole turhan ilmeisesti vaikkapa Dreamworks-studion Shrek-elokuvien tavoin jakautuneet kohellukseen ja pikkunäppäriin leffaviittauksiin. Molempia toki löytyy myös Pixarin hengentuotteesta, mutta huomattavasti tyylikkäämmin toteutettuna.

Elokuva olisi loppua kohden kaivannut vielä hienoista tiivistämistä, sillä tarinan epilogi yrittää ehkä vetää kertomuksen langat yhteen kenties turhankin perinpohjaisesti. Pieni tyylivirhe kuitenkaan tuskin häiritsee muita kuin kyynisimpiä kriitikoita. Eniten painoarvoa lienee lopulta sillä tosiseikalla, että kokonaisuutena teos jättää jälkeensä poikkeuksellisen hyvän fiiliksen.

Teksti: TUOMAS JALAMO

Toy Story 3

Ohjaus: Lee Unkrich

Pääosissa: Tom Hanks, Tim Allen

Ensi-ilta 27.8.