Kulttuuri
30.09.2010

Elokuvat: Mullan alla

Rodrigo Cortésin debyyttiohjaus hyödyntää taidokkaasti ahtaita puitteitaan.

Rekkakuskina Irakissa toiminut Paul Conroy herää maan alle haudatusta arkusta seuranaan ainoastaan puhelin, sytytin ja veitsi. Hapen hiljalleen loppuessa amerikkalaismiehellä on hyvin vähän aikaa selvittää, miksi tämä on tilanteeseen joutunut ja onko hengissä selviämiseen mitään mahdollisuuksia.

Haudattu on asetelmaltaan kuin klassinen Hitchcock-jännäri. Koko elokuva tapahtuu yhdessä klaustrofobisessa tilassa, ja Conroyta esittävän Ryan Reynoldsin lisäksi elokuvan muut hahmot ovat mukana tarinassa vain puhelinkeskustelujen välityksellä. Dialogin hektinen rytmitys vahvistaa osaltaan ahdistavaa tunnelmaa.

Esikoisohjaaja Rodrigo Cortés onnistuu pitämään kokonaisuuden alusta loppuun mielenkiintoisena ja todistaa, että yllätykselliset juonenkäänteet ovat mahdollisia pienissäkin kulisseissa. Eläytymistä häiritsee ainoastaan turhan perinteinen orkesterimusiikki, sillä myös äänimaailman olisi mieluummin halunnut tukevan minimalistista asetelmaa. Kyse on melko pienestä tyylivirheestä, sillä katsoja viettää puolitoistatuntisen joka tapauksessa tiiviisti penkin reunalla, kynsiään pureskellen.

Yksinkertaiset ideat ovat usein paitsi parhaita, myös monitasoisimpia. Pois silmistä ja mielestä upotettu arkku on itsessään oiva vertauskuva elokuvan kritisoimalle Yhdysvaltojen byrokratialle. Synkkä sisältö tukee Haudatussa näppärää toteutusta mainiolla tavalla.

TUOMAS JALAMO

Haudattu

Ohjaus: Rodrigo Cortés

Pääosissa: Ryan Reynolds, Dan Brenner

Ensi-ilta 1.10.