Kulttuuri
14.10.2010

Elokuvat: Palkkatappajaa väsyttää

Anton Corbijnin jännityselokuvan ei onnistu paeta tylsää käsikirjoitustaan.

Ihmisten murhaaminen työkseen on yksinäistä puuhaa. Ystävyyssuhteiden solmimista kannattaa välttää, koska kehenkään ei voi luottaa, ja rakastuminen se vasta onkin mahdoton ajatus.

Pankkitilin korkea saldokaan ei henkisessä konkurssissa juuri lohduta. Tämän on huomannut myös George Clooneyn esittämä päähenkilö The American -elokuvassa. Useaa nimeä käyttävä ammattitappaja saapuu italialaiseen pikkukylään suorittamaan tehtävää, jonka veteraani toivoo jäävän viimeisekseen.

Aikaisemmin rock-valokuvaajana tunnettu Anton Corbijnin vakuutti taannoisella Joy Division -yhtyeestä kertoneella Control-debyytillään, joka jäi suorastaan rikollisen vähälle huomiolle.

Samoin miehen uusi elokuva osoittaa, että ohjaaja on erityisen taitava kuvaamaan suurta draamaa vähäeleisellä otteella. Tyyli istuu hienovaraiseen jännäriin kuin nakutettu. Katseet kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, ja latautunut tunnelma ei tiivisty niinkään vähäisessä dialogissa, vaan sen pinnan alla.

Ongelmaksi muodostuu kuitenkin asetelman perinpohjainen tuttuus. Elokuva ei taidokkaasta toteutuksestaan huolimatta tarjoile sisällöllisesti genressään kerrassaan mitään uutta. Juonen koukerot ovat tylsiä ja ennalta-arvattavia, mikä tekee lopputuloksesta kovin yhdentekevän. Katsojaa harmittaa Corbijnin puolesta.

Toivoa sopii, että lahjakas tekijä saa seuraavalla kerralla työstettäväkseen huomattavasti The Americania kiehtovampaa materiaalia.

Teksti: TUOMAS JALAMO

Kuva: FS Film Oy

The American

Ohjaus: Anton Corbijn

Pääosissa: George Clooney

Ensi-ilta 8.10.