Kulttuuri
07.05.2010

Elokuvat: Terroristit poikki ja pinoon

From Paris With Love on puuduttava ja asenteiltaan vastenmielinen toimintaelokuva.

Aikaisemmin pieniä klassikoitakin ohjanneen Luc Bessonin (Leon, Suuri sininen) nimi on viime aikoina esiintynyt toinen toistaan onnettomampien rahanlypsyprojektien yhteydessä. Viime vuonna nähty animaatio Arthur ja Maltazard sai kriitikot repimään hiuksia päästään, eikä miehen käsikirjoittama ja tuottama From Paris With Love pane yhtään paremmaksi. Juosten kustu toimintatuuba olisi ilman nimekästä tähtikaartia luultavimmin päätynyt suoraan videolevitykseen.

Elokuvan kehystarina vaikuttaa mielikuvituksettomuudessaan teini-ikäisen kynäilemältä. Jonathan Rhys Meyersin esittämä agenttikokelas saa tehtäväkseen lyöttäytyä yhteen kokeneemman pyssysankarin (John Travolta) kanssa. Pian kaksikon maalitauluiksi kelpaavia huumekauppiaita ja terroristeja hyppii vastaan joka kulman takaa. Silloin tällöin nähdään myös takaa-ajoja ja isoja räjähdyksiä.

Erityisen hämmentävää kokonaisuudessa on sen suorasukaisen rasistinen ja misogynistinen pohjavire. Pahat hahmot ovat poikkeuksetta joko stereotyyppisiä uskonnollisia kiihkoilijoita Lähi-idästä tai kokaiinikauppaa ravintolassaan harjoittavia kiinalaisia, joita elokuvan maailmassa on parempi ampua kysymättä. Julmassa ympäristössä on mahdollista luottaa ainoastaan hikisten machomiesten väliseen toverilliseen ystävyyteen, naiset kun ovat joko huoria tai itsemurhapommittajia. Tämän nolostuttavan näkemyksen ohjaaja Pierre Morel haluaa syöttää katsojalle ilman itseironian häivääkään. Tympeää ja ryppyotsaista kerrontaa on vaikea niellä teoksessa, jossa ylipainoinen, nahkatakkiin sonnustautunut Travolta juoksentelee vapaan maailman vihollisten perässä sinko kainalossaan.

TUOMAS JALAMO

From Paris With Love

Ohjaus: Pierre Morel

Pääosissa: John Travolta, Jonathan Rhys Meyers

Ensi-ilta 30.4.