Kulttuuri
08.09.2010

Elokuvat: Väsynyt agenttirymistely

Phillip Noycen jännärin käsikirjoitus on umpitylsää peruskauraa.

Kylmän sodan haluaisi uskoa toimintaelokuvan aiheena unohtuneen 80-luvulle. Ohjaaja Phillip Noyce (Rasvatyyni, Hiljainen amerikkalainen) on kuitenkin jostakin syystä innostunut lämmittelemään kulahtanutta jenkit vastaan neukut -asetelmaa actionjännäri Saltin muodossa. Ulkoisesti leffa näyttää huippumodernilta, mutta itse käsikirjoitus vaikuttaa lähinnä studion arkistosta löytyneeltä ylijäämäluonnokselta. Tämä ei sinänsä yllätä, sillä tekstistä vastannut Kurt Wimmer oli vastuussa myös viime vuoden hölmöimpiin esityksiin lukeutuneesta Lainkuuliainen kansalainen -pätkästä.

Tarina kertoo Angelina Jolien esittämästä amerikkalaisagentti Saltista, joka joutuu mystisen vierailijan paljastuksen johdosta epäillyksi vakoilusta työpaikallaan. Koska Salt epäilee myös miesystävänsä olevan vaarassa, ovat vaihtoehdot vähissä. Alkaa pakomatka, jonka aikana lähtöasetelma pyritään toistuvasti kääntämään päälaelleen. Nokkeliksi tarkoitetut käänteet ovat kuitenkin elokuvan sisäisessäkin maailmassa kovin epäuskottavia kliseenippuja. Asiaa ei juuri auta se, että lapsellinen juonikuvio on esitetty haudanvakavalla asenteella. Salaliittoteoriat entisen Neuvostoliiton superkätyreistä tuntuvat siksi lähinnä tahattoman koomisilta.

Teknisellä tasolla Salt on silti takuuvarmaa työtä, eikä jätä epäilystäkään siitä, ettei Noyce teoriassa osaisi hommaansa. Kerronta etenee tiiviin hallitusti, kuin jonkinlainen oppikirjaesimerkki taidokkaasti rytmitetystä genre-elokuvasta. Sekään ei kuitenkaan lohduta, kun työstettävänä ollut pohjamateriaali on näin mitäänsanomatonta. Laskelmoitu täsmätuote jättää katsojansa tehtäväksi lähinnä olkien kohauttelun.

Teksti: TUOMAS JALAMO

Salt

Ohjaus: Phillip Noyce

Pääosissa: Angelina Jolie, Liev Schreiber

Ensi-ilta 3.9.