Kulttuuri
23.01.2010

Elokuvat: Verenimijöiden maailmanloppu

Daybreakers on heikkouksistaan huolimatta viihdyttävä vampyyrielokuva.

Ilmastonmuutos ei sittenkään liene tulevaisuuden suurin huolenaihe. Vuonna 2019 useimmat planeettamme asukkaat ovat näet muuttuneet verenhimoisiksi vampyyreiksi, jotka metsästävät viimeisiä ihmispakolaisia maailman verivarantojen lähetessä loppuaan. Lajimme viimeinen toivo lepää ihmisiä laiduntavan firman leivissä korvikeseerumia kehittävän Edwardin (Ethan Hawke) harteilla.

Herkullisesta lähtöasetelmastaan huolimatta Spierigin veljesten ohjaama Daybreakers ei ole täysin onnistunut teos. Elokuvan käsikirjoitus sortuu toisella puoliskollaan turhan yksioikoisiin ratkaisuihin, mistä johtuen Spierigien sinänsä kunnianhimoinen visio ei aivan välity katsojalle asti. Vastaavasti tarinan yhteiskunnalliset rinnastukset jäävät melkoisen luonnosmaisiksi ja kärjistetyiksi. Viimeistelemättömyys näkyy myös lopun juonenkäänteiden vaivaannuttavassa ja osin perustelemattomassa melodraamassa.

Hurmeinen kauhusatu pysyy silti kauttaaltaan mielenkiintoisena, sillä matkan varrelle on ripoteltu tasaisesti hauskoja ja omaperäisiäkin ideoita. Lisäksi vaikkapa Twilightin siirappisen teiniromantiikan vastapainona on mukava vaihteeksi katsoa toisenlaista vampyyrikuvausta, jossa päät irtoilevat ja veripalttu täyttää surutta kankaan.

TUOMAS JALAMO

Daybreakers

Ohjaus: Michael ja Peter Spierig

Pääosissa: Ethan Hawke, Sam Neill

Ensi-ilta 22.1.