Kulttuuri
09.03.2010

Elokuvat: Zen ja sodankäynnin taito

Vuohia tuijottavat miehet on nokkela, mutta turhan kiltti satiiri.

Irakin sotaan kohdistuva kritiikki valkokankaalla on toistaiseksi tapahtunut pääosin jännityksen ja draaman keinoin, esimerkiksi elokuvissa In the Valley of Elah (2007) ja Hurt Locker (2009). Brittijournalisti Jon Ronsonin samannimiseen kirjaan perustuva Vuohia tuijottavat miehet sen sijaan käyttää aseinaan parodiaa ja vinksahtanutta huumoria. Grant Heslovin ohjaama teos ei ole sarjassaan täysin onnistunut tapaus, mutta sisältää silti kourallisen hienoja oivalluksia.

Lähtöasetelma on herkullinen. Ewan McGregorin esittämä toimittaja törmää sattumalta työmatkallaan Irakissa George Clooneyn tulkitsemaan Lyn Cassadyyn, joka paljastuu Yhdysvaltain armeijan salaisen new age -yksikön entiseksi jäseneksi. Hallitusrahoitteisen projektin tarkoituksena on ollut kouluttaa mielensä voimalla taistelevia meediosotilaita, joiden erityiskykyihin kuuluvat vaikkapa ennustaminen ja seinien läpi juokseminen.

Parhaimpina hetkinään Vuohia tuijottavat miehet on hillittömän hauskaa seurattavaa. Clooney ja McGregor ovat mainio parivaljakko, joiden kemia nostaa käsikirjoituksen tarjoamat puitteet astetta korkeammalle tasolle. Lyhyestä kestostaan huolimatta elokuvaa vaivaa kuitenkin hienoinen epätasaisuus. Terävimmät vitsit on sijoiteltu turhan kauas toisistaan, minkä vuoksi teoksen muut osat tuntuvat usein pelkästään pohjustukselta seuraavaa sketsiä varten.

Iskevämpää otetta olisi toivonut myös elokuvan yhteiskunnalliseen sanomaan. Heslov kyllä piruilee tasapuolisesti niin armeijan machokulttuurille kuin kukkaihmisten maailmanparannusideologiallekin, mutta kokonaisuus jättää ikävästi jälkeensä hieman sovittelevan jälkimaun. Kenties suurissa studiotuotannoissa on vielä mahdotonta esittää turhan röyhkeitä näkemyksiä Setä Samulin viimeaikaisista sotilasoperaatioista.

TUOMAS JALAMO

Vuohia tuijottavat miehet

Ohjaus: Grant Heslov

Pääosissa: George Clooney, Ewan McGregor

Ensi-ilta 26.2.