Kulttuuri
27.08.2015

Fantastinen matka

Teksti:
Ilkka Hemmilä

Hurmaavan kekseliäs animaatio Inside Out sukeltaa ihmisaivojen saloihin suurella sydämellä.
 

Omaperäisillä ideoilla ja tinkimättömällä tietokoneanimaatiolla maineensa luonut Pixar on viime vuosina keskittynyt jatko-osatehtailuun. Studion tulevaisuudesta ei tosin vielä kannata kantaa huolta. Muutaman laiskan elokuvan jälkeen yhtiö lyö nyt seuraavan kunnarinsa.

Kunnianhimoinen Inside Out sukeltaa ihmisaivojen saloihin suurella sydämellä. Elokuva sijoittuu 11-vuotiaan Rileyn mieleen, jossa antropomorfisesti kuvatut tunteet – ilo, suru, pelko, kiukku ja inho – ohjaavat perheensä muutosta ahdistuneen tytön elämää.

Hurmaavan kekseliäs Inside Out on parhaan sortin koko perheen elokuva. Riemastuttavasti leffaa ei ole jaettu lapsille suunnattuun kohellusjuoneen ja aikuisille osoitettuihin vitseihin, vaan kaikki katsojat koukutetaan samaan rautaiseen tarinaan. Sen puitteissa tunneviisikko opettelee uudenlaiseen yhteistyöhön Rileyn lopetellessa lapsuuttaan.

Pixarin elokuvien suurimpana vahvuutena on ollut se, miten niiden antagonistit heijastelevat geneerisen pahuuden sijaan elämän vastoinkäymisiä. Inside Outin myötä tämä aikuismainen teema viedään loogiseen päätökseensä. Leffaan ei ole pakotettu mukaan edes sivu- tai surrogaattikonnaa. Sen sijaan brutaalin tehokas tarinankerronta vie suoraan tervettä tunneälyä käsittelevien haasteiden äärelle.

Päähenkilön lisäksi myös katsojan kannattaa varautua tunneryöpytykseen. Tarkkanäköisen elokuvan loppuhuipennus pyrkii surettamaan ja naurattamaan yhtäaikaisesti – vieläpä varsin onnistuneesti.

Elokuvaa edeltävä lyhäri Laava ei kuulu studion parhaimmistoon, mutta täydentää komeinta tämänhetkistä animaatiojälkeä tarjoavan Inside Outin mielensisäisiä maisemia ällistyttävillä luontokuvilla. Animaatiokuningas on voimissaan.

****½

Inside Out – mielen sopukoissa
USA, 2015, 94 min
O: Pete Docter, Ronnie Del Carmen

K: Pete Docter, Ronnie Del Carmen, Meg LeFauve, Josh Cooley;
N:Amy Poehler, Phyllis Smith, Lewis Black, Mindy Kaling, Bill Hader.