Kulttuuri
12.11.2014

Hehkuvan lumoava pienoismaailma

Teksti:
Aura Nikkilä
  • Anni Leppälä: Small Forest

Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2010 valitun Anni Leppälän teokset asettuvat vaivatta osaksi Helsinki School -valokuvaajaryhmittymälle tyypillistä kuvamaailmaa: on poispäin kääntyneitä pitkähiuksisia naisia keskellä maisemaa ja kirkkaanpunaisia yksityiskohtia. Leppälän ilmaisu on kuitenkin jalostunut entistä hienovaraisemmaksi, ja lievästä kaavamaisuudesta huolimatta kuvien salaperäisyys onnistuu lumoamaan.

Teokset on ripustettu Turun taidemuseon Studion seinille sattumanvaraisen oloisesti – epäilemättä tarkasti harkiten. Ripustus on tylsähkö, muttei kuitenkaan vähennä kuvien voimaa. 

Leppälä poimii kuviinsa yksityiskohtia, katsoo asioita ihan läheltä ja luo pienoismaailmoja, konkreettisimmin Small forest -teoksen päiväpeitteen päälle pystytetyssä miniatyyrimetsässä. 

Toisaalta Leppälä myös etäännyttää katsojan kuvaamalla hahmoja, jotka katoavat maisemaan tai itseensä. Kaikesta huokuu saavuttamattomuuden henki, mutta kuvien melankolisuudessa ei kuitenkaan ole mitään pelottavaa. Naisen ruumiillisuutta Leppälä kuvaa tyylitellen, aina ihastuttavana eikä koskaan kammottavana. 

Punainen toimii yhä huomiovärinä, mutta aikaisempaa hailakampana. Väri juoksee kuvasta toiseen muuntuen hiukan matkallaan: nuoren tytön kasvot kätkevän punertavan tukan hehku vaihtuu veistetyn ja hiotun jalopuun punaruskeiksi syiksi. Tulipuna liekehtii myös auringonlaskun hetkeksi seinälle sytyttämässä roihussa. 

Kuvista hohkaa levollisuutta ja rauhaa, mutta pinnan alla tuntuu kytevän. Haaleat värit nousevat loimuten esille kuva-alaa yhä enemmän valtaavan pimeyden keskeltä. 

Leppälän mystiikka on kaukana arkikuvauksesta. Hän tallentaa kuviin herkkyydessään helposti särkyviä hetkiä, joita ei kuka tahansa voi nähdä. Metsän ja kostean villakankaan tuoksua henkivä kokonaisuus vetoaa syksyn harmaannuttamaan mieleen.

 

Anni Leppälä: Metsänsisusta
10.10.–16.11.2014
Turun taidemuseon Studio
Aurakatu 26
ti-pe 11-19, la-su 11-17