Kulttuuri
17.02.2011

Helvetin kuusi ja muuta hölynpölyä

Maailma on täynnä paikkoja, tekoja ja ilmiöitä, joiden nimitys on hämäräperäisyydessään askarruttava. Mutta mikä on tuo hämärä perä?

JO RUPESI LYYTI KIRJOITTAMAAN. Helpottunut huudahdus tilanteessa, jossa asiat alkavat luistaa kun esteet poistuvat. Sanonnan juuret ovat suomalaisen siirtolaisuuden historiassa.

Amerikkaan lähteneet suomalaiset kaipasivat kipeästi viestiä kotimaastaan, mutta ensin heidän täytyi ilmoittaa kotimaahan tarkka osoite. Monet heistä asuivat kuitenkin erinäisillä maatilkuilla.

Laukaalaisen R. Hyvösen kerrotaan olleen ensimmäinen, joka virkkoi nämä kuolemattomat sanat, kun kirjeenvaihto Amerikan sukulaisiin viimein mahdollistui. "Jo rupes Lyyti kirjoittamaan!" (Lyyti oli oletettavasti kyseisen Hyvösen tytär tai vaimo.)

TOINEN JALKA HAUDASSA on ikivanhuutta ja huonovointisuutta kuvastava sanonta, joka syntyi 1960-luvun suomalaisen nuorison suussa. Sanonta tarkoitti paitsi vanhaa, myös vanhoillista – jotakuta, jolla on toinen jalka vuoden 1944 taisteluhaudassa, toinen jalka omassa haudassaan.

POSH on lyhenne sanoista port over, starboard home. (Paapuuri meno-, tyyrpuuri paluumatkalla.) Kolonialismin ajan Englannissa syntynyt ylellisyyttä kuvaava termi viittasi parhaaseen hyttiin Englannista Intiaan matkaavassa laivassa.

Ylhäisönaisten vaalealle hipiälle soveltuvat varjoisat huoneet olivat Intiaan matkatessa laivan oikealla laidalla, kotiin päin tullessa vasemmalla.

AMPUA/VETÄÄ LONKALTA eli selvittää tilanne kuin tilanne sujuvasti ja suunnittelematta, Villin Lännen revolverisankareiden tapaan. Siis yhtä nopeasti kuin Lucky Luke ampuu pyssyllään. (Varjoaan nopeammin.)

TEDDY BEAR on hellimiskohde. Tarina kertoo Amerikan presidentti Theodore Rooseveltin kieltäytyneen ampumasta karhunpentua eräällä metsästysretkellään, ja tästä teddy bear sai nimensä.

Ensimmäisen teddy-karhun valmisti Morris Mitchsom, brooklynilaisen karkkikaupan omistaja, vuonna 1902.

PONTSO/BONTSO on pikkulasten pullukoista käyttämä pilkkanimi. Sana juontaa juurensa 1920–30 -lukujen Suomessakin ilmestyneeseen sarjakuvaan, jossa seikkaili punkero koira nimeltä Bontso.

HELVETIN KUUSI on paikka, jonne ikäviä ihmisiä tai asioita voi kehottaa suksimaan. Mutta missä tällainen helvetin kuusi tarkalleen sijaitsee?

Helsingin Ylioppilaslehti on raportoinut 25.4.1969 WC-aforismista, jossa paikan sijainti selvitetään: Suodenniemen laidalla on Helvetti-niminen suo, jonka laitamilla kasvaviin kuusiin vihamies kirotaan.

DEEKU/DEEKIS on rappiota tarkoittavan sanan dekadenssi johdannainen. Tuomas Anhavan runossa Ostrobotnia (1962) termiä on käytetty säkeessä "ikuisen ylioppilaan pitkä osakuntadeekis".

HALISTEN UKOT saapuvat Turkuun joka kevät, mutta keitä he oikein ovat? Näiksi ukoiksi kutsutaan niitä suuria jäälohkareita, jotka valuvat Halisten koskelta keväisin Aurajokeen.

KAROLIINA KERPPO

Lähteet:

Sakari Virkkusen Suomen kielen sanakirjat 2. Suomalainen fraasisanakirja

Linda Mullins, The Teddy Bear Men: Theodore Roosevelt & Clifford Berryman, Historical Guide for Collectors

www.oxforddictionaries.com