Kulttuuri
13.12.2012

Herätys, räppinörtit!

LEVY. Kerrankin jo kannen perusteella tietää, mitä on saamassa: Stepa, Are ja naksuvat luupit. Vaikka freestyle-taituri Aren ja "Lapinläänin Scarface" Stepan tuoreen yhteisalbumin biiteistä vastaa peräti kuusi eri tuottajaa, koostuvat ne lähes yksinomaan klassikkobreikeistä ja funk-luupeista. Niiden päälle tiputtelevat Are ja Stepa tyyleillä, joita räpissä ei ole kuultu 15 vuoteen, ja Suomessa tuskin koskaan.

Tekninen Are ja yksinkertaisiin punchlineihin luottava Stepa ovat onnistuneet sovittamaan tyylinsä hyvin yhteen, ja parivaljakon välinen kemia on käsinkosketeltavaa. Jopa lorumainen back-to-back -räppääminen on saatu kuulostamaan tuoreelta ja luontevalta.

Kumpaakaan räppäriä ei tunneta haudanvakavuudestaan, ja levyn läpät lukitsevatkin suupielet pysyvästi kohoasentoon. Vaikka jutut eivät aina älyllisyydellä häikäisisikään, ovat ne erityisesti Stepan kohdalla niin sympaattisella tavalla hönttejä, että ovat hyviä silti. Lisäpisteitä räppinörteiltä kerätään tasaisesti viittauksilla genren merkkiteoksiin. Lyyrisesti vaikuttavimpia ovat kuitenkin totisemmat kappaleet, kuten Viimenen biisi, jossa pohditaan, miten hankalaa humoristiräppärin on ylipäätään vakavoitua uskottavasti.

Lätylle on haalittu myös tilkkutäkki vierailijoita, joita ei kuitenkaan olisi erityisesti tarvittu isäntäparin keskinäistä sanailua häiritsemään. On silti ilahduttavaa kuulla Sereltäkin elonmerkkejä.

Naksuvat luupit on veijarimainen rakkauskirje menneiden vuosien itärannikkosaundille, joka onnistuu vangitsemaan jotakin olennaista kultakauden klassikoista.

Deniz Kacar

Stepa & Are – ...ja

naksuvat luupit

Joku Roti Records 2012