Kulttuuri
29.02.2012

Hiljaista taidetta

Palkintohirmu valloittaa katsojat kekseliäällä tekniikalla ja huippuosaajien luomalla tarinalla, joka viihdyttää ja viehättää.

ELOKUVA. Oscar-ehdokkaiden joukosta nousi tänä vuonna esiin elokuvat Hugo ja The Artist, jotka molemmat ovat kunnianosoituksia elokuvan vaiherikkaalle historialle. Mykkäelokuva The Artist kahmaisi lopulta viisi pystiä, mutta palkintokavalkadiin kuuluu lisäksi myös Golden Globeja ja Baftoja.

Tarinassa seurataan mykkäelokuvatähti George Valentinia, jonka ura muuttuu laskusuhdanteiseksi, kun äänielokuvan suosio kasvaa. Samalla George joutuu katkerana katsomaan, kun hänen ihastuksensa Peppy Miller nousee avustajanroolista parrasvaloihin. Juonessa ei sinänsä ole mitään uutta, vaan samantyyppinen tarina on pyörinyt kankaalla muutaman kerran aikaisemminkin.

Kertaus ei kuitenkaan haittaa, sillä ohjaaja Michel Hazaniviuksen tyyli tekee elokuvasta yllättäen tuoreen. Mustavalkoinen ja lähestulkoon mykkä elokuva huokuu vanhanajan charmia.

Äänielokuva tuotti näyttelijöille aikoinaan hankaluuksia, mutta myös nykytekniikkaan oppineilla kesti varmasti aikansa omaksua mykkäelokuvien tyyli. Räiskyvä ylinäytteleminen ja jatkuva Pepsodent-rivistön esittely sujuu päätähdiltä ihailtavan aidosti.

Myös elokuvan visuaalinen tyyli hätkähdyttää. Oivallisen kuvauksen lisäksi elokuva viittaa hienovaraisesti moniin menneen ajan huipputuotoksiin. Vaihtelevat tunteet, elokuvamaailman glamour ja rakkauden kaipuu kulkevat tarinassa sujuvasti rinnakkain ilman ylilyönnin häivää. Tyylipuhdas lopputulos vetää katsojankin hiljaiseksi. ****

IDA KANKAANPÄÄ

The Artist (Ranska/Belgia 2011)

O: Michel Hazanivicius

N: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, James Cromwell