Luottoresepti
02.02.2022

Hitaasti kypsyttämällä paranee – terveysteknologian opiskelijan luottokastike sopii pastalle, pitsaan tai curryyn

Teksti:
Reeti Jalasmäki
Kuvat:
Anni Savolainen
  • Pastan, tomaatin ja sipulin pyhä yhteys.

”Jos filosofisesti lähtee miettimään, tykkään sellaisista ruuista, missä on suhteellisen vähän raaka-aineita. Silloin korostuvat ne hyvät raaka-aineet ruuanlaitossa.”

Turun yliopistossa terveysteknologiaa opiskeleva Jeremi Nyyssönen on kiinnostunut ruuanlaitossa uusien ruokien ja makujen kokeilusta. Hänen vakioruokanaan on kuitenkin toiminut vuosien ajan pitkään kypsytetty tomaattikastike.

“Joku 3-4 vuotta sitten kehittelin oman reseptin, ja sen jälkeen olen suurin piirtein tuolla samalla tehnyt.”

Nykyään Nyyssönen valmistaa kastiketta kerran tai pari kuussa.
 

Tässä reseptissä lautaselle kastikkeen kanssa päätyy yleensä pasta, mutta kastike sopii myös pitsan päälle tai jopa curryyn. Koska ruokaan ei kuulu montaa raaka-ainetta, voi näihin muutamaan raaka-aineeseen panostaa hankkimalla laadukkaita aineksia.

Tomaattikastikkeeseen kuuluu pari sipulia ja valkosipulia sekä tomaatit. Aineksien leikkaamiseen menee noin 20 minuuttia, minkä jälkeen kastiketta täytyy kypsyttää 45-90 minuuttia.

“Jos alle 45 minuuttia kypsyttää, niin ei siitä kauheen hyvää tule. Sen huomaa maussa sitten.”

Kypsennetty kastike on erilainen, koska pitkään kypsytettynä ruuan makuprofiili muuttuu.

“Ajan myötä ruokaan kehittyy makeutta sipulista ja tummuutta. Kypsentämättömissä tomaateissa on kirkas ja kevyt maku.”
 

Nyyssöselle maku on ruuassa tärkeää. Ruuanlaitto on hänelle harrastus, jolloin siinä on ideana testailla kaikkea uutta. Ideat Nyyssönen löytää Youtuben kokkausvideoista. Keittokirjoja ei hänen tule juurikaan luettua.

Tomaattikastikkessa hänen kikkansa on soseuttaa kastike lopuksi tehosekoittimessa oliiviöljyn kanssa.

Nyyssönen tykkää käyttää ruuanlaittoon aikaa, ja korona-aikana hän onkin kokkaillut paljon. Tomaattikastikkeen vahvuutena on, että sitä voi tehdä suuren määrän kerralla ja syödä useampana päivänä.

Ruokaa voi myöhemmin tuunata vaikka aurinkokuivatuilla tomaateilla ja oliiveilla. Tai jos ruokaan haluaa enemmän valkosipulin makua, voi sinne lisätä kuullotettuja valkosipuleita.
 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Kastikkeen valmistuksessa auttaa hyvä pata.

 

Nyyssösellä on myös vinkki kokkauksesta kiinnostuneille.

“Voin suositella että kannattaa ostaa heti hyvä veitsi. Se on hyvä startti. Huomasin, että ruuanlaittoinnostukseni alkoi, kun sain lahjaksi paremman veitsen.”

Terävällä veitsellä leikkaaminen on sujuvampaa. Nyyssösen mukaan terävä veitsi auttaa jopa sipulien leikkaamista seuraavaan kyynelehtemiseen. Syynä on sipulien molekyylirakenne.

“Kun leikkaat sipulia, tylppä veitsi ei mene suoraan läpi, vaan se repii sipulia ja proteiinia vapautuu ilmaan, mikä aiheuttaa kyyneliä. Terävällä veitsellä tulee vähemmän kyyneliä, vaikka niitä silti syntyy.”
 

Resepti

  • 2 sipulia
  • 5 kynttä valkosipulia
  • (1 porkkana)
  • (2 tankoa selleriä)
  • ½ tuubia (n. 65 g) tomaattipyreetä
  • 2 rkl viinietikkaa (punaviini/balsamico)
  • 2 tölkkiä laadukkaita kokonaisia säilyketomaatteja
  • 2 dl vettä
  • 1 dl extra virgin oliiviöljyä
  • Suolaa
  • Pippuria
     
  1. Pilko ja kuullota sipulit sekä valkosipulit (ja halutessasi porkkana ja sellerit) oliiviöljyssä noin 5 minuuttia matalalla lämmöllä.
  2. Lisää tomaattipyre, nosta hieman lämpöä ja pyörittele pari minuuttia.
  3. Lisää viinietikka, hauduttele minuutti.
  4. Lisää mukaan säilyketomaatit. Huuhtele tomaattien purkit parilla desillä vettä ja heitä mukaan.
  5. Hauduta kastiketta 45–90 minuuttia miedolla lämmöllä kansi hieman auki. Tomaatit hajoavat itsestään kastikkeeseen, mutta jos siltä tuntuu, voit myös tökkiä niitä rikki. Sekoittele silloin tällöin ja lisää vettä, mikäli kastike näyttää sitä kaipaavan.
  6. Ota kastike pois lämmöltä, lisää 1 dl oliiviöljyä ja blendaa tehosekoittimella/sauvasekoittimella (varo roiskeita!). Mikäli tehosekoittimesi ei kestä korkeita lämpötiloja, anna kastikkeen jäähtyä ennen blendaamista. Kastike on ihan hyvää myös ilman blendaamista!
  7. Ota käyttöön, laita jääkaappiin tai pakasta.
     

Annoksen kokoaminen:

  1. Keitä pastaa pari minuuttia paketin ohjetta vähemmän.
  2. Lämmitä kastike pannulla ja lisää keitetty pasta joukkoon.
  3. Pyörittele pastaa kastikkeen kanssa pari minuuttia. Tässä kohtaan mukaan voi lisätä esimerkiksi parmesaania tai/ja basilikan lehtiä karkeasti pilkottuna.
  4. Nosta lautaselle, lisää mustapippuria, oliiviöljyä ja halutessasi lisää juustoa sekä muutama lehti basilikaa. 
     

Opiskelija! Haluatko jakaa oman luottoreseptisi?

Laita viestiä: tyl-paatoimittaja@utu.fi


 

Lue lisää

Vain yksi liharuokapäivä viikossa? Opiskelijaravintoloita ilmastotalkoot eivät sytytä: "Liiketoimintaan ei voi sekoittaa politiikkaa"

Ilmastonmuutos vaatii radikaaleja tekoja. Voisiko lihasta tehdä opiskelijalounaan luksusta, jota nautittaisiin vain kerran viikossa? Vaikeaa se ainakin olisi.

Keskustelu: Onko ruoanlaitto pakoa todellisuudesta?

Toimittajat Teemu Perhiö, Miika Tiainen ja Vy Tram keskustelivat poikkeustilan vaikutuksista syömistottumuksiin.