Kulttuuri
27.11.2015

Huonepakopeli uudella tasolla

Teksti:
Tuomas Dahlström

Suomen ensimmäisen room escape -pelejä tarjoava yritys perustettiin puolitoista vuotta sitten. Tämän jälkeen vastaavia on perustettu ympäri maata. Huonepakopelit ovat sekoitus tietokonepelejä sekä salapoliisi- ja kauhuromanttisia elokuvia ja kirjoja. Peliin osallistutaan muutaman henkilön ryhmässä, ja tavoitteena on selvittää tiensä ulos suljetusta tilasta rajoitetussa ajassa ratkaisten matkan varrella arvoituksia.

Tylkkärille tarjoutui mahdollisuus kokeilla pelimuotoa, jonka suuntaan Insideout Escape Games aikoo konseptia seuraavaksi kehittää. Uudessa versiossa yhdistellään aiempaan tiimityöskentelyyn ja ongelmanratkaisuun lisäksi teatteria.

Suomenlinnan raunioihin sijoittuvassa Escape the Spirits -pelissä osallistujat eivät olleet pelkästään keskenään huoneessa. Tietokonepelien ja elokuvien tapaan tilassa oli kanssamme hahmoja, joita esittivät näyttelijät. Yksi hahmoista toimi oppaanamme läpi Suomenlinnan luolien, muttei auttanut meitä itse ongelmien ratkaisuissa.

Matkan varrella kohtasimme monia erilaisia pulmia: esimerkiksi matemaattisia laskutehtäviä, hahmotuskykyä vaativia kuva-arvoituksia tai päättelykykyä vaativia sanallisia ongelmia.

Perinteisistä pakohuonepeleistä poiketen hahmot olivat muutamissa tilanteissa osa arvoituksia. Esimerkiksi nukkuvalta vartijalta piti viedä avain kaulasta ja toinen hahmo puolestaan antoi pääsyn vartioimaansa laatikkoon vasta, kun toisessa huoneessa ollut arvoitus oli ratkaistu.

Kokemus oli hyvin interaktiivinen, sillä hahmot puhuivat, ääntelehtivät ja kävelivät ympäri huoneita. Lisäksi tunnelmaa oli luotu kynttilöillä ja ruokahuoneessa oli aidot kattaukset. Hahmojen ansiosta kokemus tuntui hyvin intensiiviseltä ja samanlaiselta kuin tietokonepeleissä, sillä näyttelijät pitivät yllä tunnelmaa ja olivat vuorovaikutuksessa ryhmän kanssa.

Pakohuoneeseen uskaltautuminen ei vaadi erityisiä taitoja, sillä jopa toimittajaryhmämme pääsi ulos ennen kuin käsiin hieromiemme yrttien pelotevaikutus loppui ja pahat henget olisivat tulleet kimppuumme. Sekä perinteinen room escape että tulevat versiot näyttelijöiden kanssa ovat kokeilemisen arvoisia, jos haluaa päästä kokeilemaan omia ongelmanratkaisu- ja tiimityötaitoja salapoliisi- ja kauhuelokuvista tutuissa ympäristöissä.

 

Insideout Escape Games

Helsinki: Kallio ja Vuosaari

2-6 henkilöä / ryhmä

http://www.insideoutescape.com/