Kulttuuri
16.12.2016

Huuruista kohellusta kitaran säestyksellä

Teksti:
Lauri Miikkulainen
Kuvat:
Matti Vahtera
  • Rebecca Himanen (Aliisa Karjalainen) ja hänen kämppiksensä Jyri (Pasi Toivanen) kahlaavat salaliittoteorioiden suossa.

Turun ylioppilasteatterin musiikkikomedia epäonnistuu teatterina, mutta naurattaa silti ajoittain.

 

Harva asia maailmassa on hauskempi kuin sisäpiirivitsi – mutta vain jos on sisäpiirissä.

Tämä totuus nousi mieleen katsoessa Turun ylioppilasteatterin pikkujoulukauden komediaa Himanen, Himanen ja muutama avaruuspimppi. Kokonaisuus on niin outo, että tuli väistämättä miettineeksi, liekö tekijöillä esityksessä hauskempaa kuin yleisöllä.

Musiikkikomedia perustuu UKK ja Jäniksen Petos -huumoriyhtyeen kappaleisiin.

Kitaraduo on keikkaillut Turussa viime vuosina säännöllisen epäsäännöllisesti. Se nauttii jo pientä kulttimainetta ja syystä. Tässäkin näytelmässä biisit olivat esityksen hauskin osa ja olisivat toimineet jopa paremmin ilman niiden väliin punottua hyvin hataraa juonta.

Näytelmän keskushahmona on salaliittoja tutkiva ja filosofi Pekka Himaseen sekoitettava Rebecca Himanen, josta Aliisa Karjalainen onnistuu rakentamaan oikealla tavalla vaivaannuttavan hahmon. Laajemmin juonta tai näyttelijäntyötä on kuitenkin vaikea kommentoida.

Epämääräinen hahmogalleria Jyrki Kataisesta Arvi Lindiin marssii läpi tapahtumien suoltaen huumoria, joka sopisi hyvin tavanomaista hauskempaan baari-iltaan, mutta huonosti teatterin lavalle.

Näytelmää on silti vaikea aivan täysin lytätä.

Tietoisen amatöörimäinen ja kiusaannuttava, jatkuvasti epävireinen ja väsymättömän absurdi musiikkikomedia jättää oudon kiehtovan jälkimaun. Esitys myös kiistatta aiheutti naurureaktioita ja lienee sopivassa mielentilassa erittäin hauska.

Tavanomaista teatteriesitystä odottava kuitenkin pettyy sitä katsoessaan pahasti.

 

Turun ylioppilasteatteri: Himanen, Himanen ja muutama avaruuspimppi. Käsikirjoitus: Niko Hatakka, Jyri Träskelin ja Matti Vahtera. Ohjaus Matti Vahtera. Esitykset ylioppilasteatterilla 14.1. asti, liput 15/8 euroa.