Kulttuuri
28.09.2011

Hyväntekeväisyysjännäri

  • Aaro Vahtera ja Anne Immonen näyttelevät pääosissa Tomia ja Maijua.

Fobialaiset esittävät analyyttisen murhamysteerin ja tekevät hyvää siinä sivussa.

Turun yliopiston psykologian opiskelijoiden ainejärjestö Fobia ry. esittää yhteistyössä Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry:n kanssa näytelmän Ettei naapuri kuule. Lokakuussa Kuuvuoren nuorisotalolla nähtävässä psykologisessa dekkarissa käsitellään parikymppisen Tomin (Aaro Vahtera) mielenliikkeitä.

Kun Tomi muuttaa opiskelemaan uuteen kaupunkiin, salaperäinen Maiju (Anne Immonen) astuu kuvioihin ja pian alkaa tapahtua kummia. Tomin todellisuudentaju hämärtyy, hän muuttaa itsensä trenssitakkiseksi salapoliisiksi ja alkaa ratkoa naapurissa tapahtunutta murhaa.

Työryhmällä on takanaan pitkä rupeama, jonka aikana ohjaajakin on vaihtunut kahdesti. Lopullisesta ohjauksesta vastaavat fobialaiset Mari Laine ja Salla Reinikainen. Molemmilla on näytelmässä myös keskeiset roolit.

"Idea näytelmästä saatiin puolitoista vuotta sitten, mutta varsinainen harjoittelu alkoi viime syksynä. Käsikirjoitus on muuttunut paljon tänä aikana", kertoo Reinikainen.

Näytelmän aihepiiri pyörii ihmisen psyykeen ympärillä.

"Keskeisinä teemoina pidän ihmismielen monimutkaisuutta ja sitä, miten voimakkaasti pienikin muutos voi vaikuttaa ihmisen elämään", Reinikainen miettii.

"Ettei naapuri kuule on hyvin psykologinen. Se tarkastelee ihmisen mieltä – sen vastakkaisuuksia ja virtauksia. Sitä, kuinka yksilö yrittää sopeutua ristiriitoihin – niin sisäisiin, kuin ulkoisiin", kirjoittaa Lounatuuli-lehdessä Alar Kaskikallio, joka vastaa näytelmän markkinoinnista ja rahoituksesta.

Näytelmän harjoituksista välittyy hyvä yhteishenki. Vaikka ohjaajat ovat vaihtuneet, on ydinryhmä pysynyt alusta asti samana.

"Ettei naapuri kuule on tehty suurella sydämellä ja innolla, vaikka vastoinkäymisiä on ollut", Reinikainen sanoo.

"Vaikeuksien kautta voittoon", tiivistää Immonen ja koko porukka näyttää olevan samaa mieltä.

Näytelmän lipputulot menevät lyhentämättöminä ulkoministeriön tukemaan Palestiina-projektiin, jota pyörittää Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry. Projekti rahoittaa psykososiaalista kuntoutusta Palestiinassa, sekä järjestää koulutusta yhteistyössä paikallisten kanssa.

Teksti: JOEL HAAPAMÄKI

Kuva: FRANS RINNE

Ettei naapuri kuule

15.10-23.10.

Kuuvuoren nuorisotalo,

Nummenpuistokatu 2

8/12 euroa

www.etteinaapurikuule.com

www.vastuu.fi