Kulttuuri
24.03.2017

I/O-Speksi vakuuttaa laadullaan

Teksti:
Frida Maria Pessi
Kuvat:
Roos Hekkens
  • Bubo Bubo (Ella Bäcklund), Leo (Karri Mattila) ja Mustaletti (Melinda Ruusunen) kuuntelevat Förikuskin (Miiamari Kemppainen) viisauksia.

Mitä tapahtuu, kun Turun yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kasvatustieteiden opiskelijat yhdistävät voimansa? No ainakin lopputuloksena syntyy loistavaa speksiteatteria. Vuoden 2017 I/O-Speksi on täynnä energiaa, komiikkaa ja kovia koreografioita.

Perinteisessä Romeo ja Julia -tarinassa tavataan Turun akatemian nuorin jäsen, seikkailunhaluinen Leopold (Karri Mattila) sekä koti-ikävää poteva ryövärintytär Mustaletti (Melinda Ruusunen). Aurajoen rannoille ja vanhempiensa vaatimuksiin jumiutuneet nuoret löytävät lohdun toisistaan pesunkestävässä disneyhengessä ja tietysti omstarteja unohtamatta.

I/O-Speksi Tuleen kätketty todistaa, että hyvä teatteri lähtee hyvästä käsikirjoituksesta. Vaikka tälläkin kertaa sekopäisin huumori syntyy yleisön huudoista ja improvisaatioista, nojaa esitys myös toimivaan dialogiin ja dramaturgiaan. Mistä juontuu akatemialaisten ja ryövärien pitkään kestänyt kauna? Entä kuka sen Turun nyt sitten lopulta polttikaan?

Hyvää tilannetajua

Ohjaaja Alina Kilpinen ei ole päästänyt työryhmää helpolla. Lavalla nähdään monipuolisia roolihahmoja sekä itsevarmoja roolisuorituksia. Kaiken kruunaa hyvä vuorovaikutus yleisön ja näyttelijöiden välillä. Toki tunnelmaan vaikuttanee myös se, että näkemässäni näytöksessä katsomo täyttyy kasvatustieteilijöistä.

Yleisöllä onkin esiintyjien tapaan hyvää tilannetajua ja omstartit osuvat maaliinsa. Välillä toki liikutaan sisäpiirin sektoreilla, mutta niihin ei onneksi jäädä jumittamaan. Navan allekin sohitaan ahkerasti – juuri sopivasti hyvän maun rajoilla.

Esitys etenee energisellä sykkeellä ja musiikki on sovitettu tarinamaailmaan sopivaksi. Akateemikot Leopoldin isän (Noora Liimatta) johdolla ovat herkullisen elitistisiä ja ryövärit kuningattarensa Musta Suen (Paula Parrasmaa) alaisuudessa häikäilemättömiä. Yleisön maskotiksi valikoituu sympaattinen Vesa (Ville Hytti), jota ei meinata päästä lavalta pois ollenkaan.

Leon sidekick Bubo Bubo -lintu (Ella Bäcklund) ja iäkäs Heigelinen (Saija Pitkänen) kommentoivat tarinaa ovelasti. Katsomolle estottomasti flirttailevan Förikuskin (Miiamari Kemppainen) roolissa on hauskoja oivalluksia ja muutenkin koko näyttelijäjoukko yllättää positiivisesti lahjakkuudellaan.

Hyvää liikettä ja laadukkaat maskit

Onnistuneen kokonaisuuden kruunaavat mielenkiintoiset ja monipuoliset koreografiat. Tanssijoissa on voimaa ja herkkyyttä juuri sopivassa suhteessa ja liikekieli tukee tarinaa. Myös kappaleiden sovitukset on tehty tunnelmaan sopiviksi ja speksibändissä laulavalla Johanna Hämäläisellä on ihastuttava ääni.

Lavastuksesta ja puvustuksestakaan ei ole tingitty. Merirosvoreleet ovat täynnä nahkaa ja ketjuja. Myös maskeeraukset ja peruukit on toteutettu laadukkaasti. Ja seilaahan Köysiteatterin lavalla ihan oikea förikin.  

Teoriassa haluaisin väittää kolmetuntisen speksiviihdepläjäyksen olevan liian pitkä, mutta todellisuudessa aika kuluu kuin siivillä, kun nauraa vatsalihaksensa jumiin. Myönnän odottavani jo innolla I/O-Speksin ensi vuoden vetoa.

 

Frida Maria Pessi

Kirjoittaja on TYYn tiedottaja ja teatterikriitikko

I/O-Speksi: Tuleen kätketty. Käsikirjoitus Paula Parrasmaa, Eetu Niemi, Verna Kotkavaara, Sasu Mikkola ja Iida Saarivuori, ohjaus Alina Kilpinen, apulaisohjaaja Jutta Lahtinen, tanssivastaavat Anna Heinänen ja Oona-Liina Evijärvi, kapellimestari Piia Penttilä, lavastus Lassi Karisto, puvustus ja maskeeraus Iiris Luukkonen, tuottajat Linda Blomqvist ja Iida Saarivuori. Esitys Köysiteatterissa 21.3.

 

Lue lisää:

Speksi – ainutkertainen sukellus improvisaatioteatteriin

Kevään aikana järjestetään ennätykselliset seitsemän Turun yliopiston opiskelijoiden speksiä. Teatterikauden avaa TLKS Speksi, ja ensikertalaisena mukana viihdyttää Turkulainen humanistispeksi. (2/2017)

Arvio: Lääkärispeksi sirkustunnelmissa 

"Turun Lääketieteenkandidaattiseuran TLKS Speksi käynnistää turkulaisen speksikevään sirkustunnelmissa. Sirkus verissä on tarina pienen esiintyjäjoukon kiemuraisista ihmissuhteista ja niiden seurauksista." (2/2017)

Arvio: Ensimmäinen Turkulainen humanistispeksi on omstartien juhlaa

”Aino – Aika turkulainen seikkailu on ensimmäinen Turkulainen humanistispeksi. Esitys on kunnianhimoinen ja hienosti toteutettu, mutta ensikertalaisuus näkyy vielä kokonaisuuden haparointina. Vaikka käsikirjoitus on tekstin tasolla erinomainen, on tarinassa petrattavaa.” (3/2017)

Arvio: Lex Spexissä parasta on juristi

"Oikeustieteen opiskelijoiden Lex Spexin Wrong Direction – Kadonneen maineen metsästäjät on idealtaan tämän vuoden turkulaisista spekseistä kiinnostavin. Lavalla ideaa ei kuitenkaan saada vietyä riittävän pitkälle ja juoni jää lopulta vähän tyngäksi." (3/2017)

Arvio: Huikeita roolisuorituksia TuKY-Speksissä

"Turun kauppakorkeakoulun opiskelijoiden TuKY-Speksi Keinoja Kaihtamatta on laadukasta ja nopeatempoista viihdettä. Näytelmän juoni on aika peruskauraa ilmiselvine käänteineen, mutta homma toimii kuin halolla päähän ja yleisö nauraa vedet silmissä." (3/2017)