Kulttuuri
30.11.2009

Ilmastonmuutos taipuu farssiksi

Iloinen ilmastonmuutos on näytelmäkirjailijan ilmastoteko.

Kokemäkeläisen näytelmäkirjailija Pentti Anttilan yhdestoista näytelmä, Iloinen ilmastonmuutos (2009), tarttuu yhteen maailman keskustelluimmista aiheista. Tuore käsikirjoitus on parhaillaan luettavana eri puolilla Suomea. Anttila luottaa siihen, että teatterit ja katsojat haluavat nähdä maailmanlaajuisen ongelman näyttämöllä. Ilmastonmuutokselle on kerrankin lupa nauraa.

Anttilan mielestä nykyinen ilmastonmuutoskeskustelu liikkuu tavallisten ihmisten ajatusmaailman yläpuolella. Komedian keinoin voidaan vaikuttaa asenteisiin.

"Draama on kaikkein tehokkain ilmaisukeino. Pitkät esitelmät menevät usein ohi korvien. Asioita voidaan esittää myös hauskasti", tilannekomiikan voimaan uskova Anttila toteaa.

Huvinäytelmässä globaali ongelma esittäytyy pienessä mittakaavassa. Puuttenperän kylätoimikunta havittelee asuinpaikalleen titteliä maailman ensimmäisenä kylänä, jossa ilmaston lämpeneminen pysähtyy. Karvalakkikauppias toivoo jääkautta, kun taas osa asukkaista suunnittelee etelän hedelmien kasvattamista. Vastakkaisista odotuksista käynnistyy farssi, jossa faktat kulkevat repliikkien välissä. Hupailun tavoitteena on antaa ajateltavaa – Anttila katsoo onnistuneensa, kun katsojalla on kotimatkallakin mietittävää.

Farssissa toistuu todellisuus. Kyläläiset virittäytyvät ekotekoihin, mutta niiden toteuttaminen ei ole aivan yksinkertaista. Energiaa tuhlaavista televisiosta hankkiudutaan eroon, mutta Puutteenperä Center kuulostaisi hyvältä liikekeskuksen nimeltä.

"Keskusteluun liittyy erittäin paljon kaksinaismoraalia. Kaikki kannattavat päästöjen vähentämistä. Kukaan ei kuitenkaan halua luopua mukavuuksistaan", näytelmäkirjailija ruotii eroa sanojen ja tekojen välillä.

Ilmastonmuutoksen tuominen estradille on perusteltua.

"Väkisin ei saada mitään aikaan", Anttila arvioi ja lisää, ettei suurien kaupunkien saasteista ilmaa voi enää hengittää.

Farssin kehyksenä on ympäristöteema, mutta näytelmän puheenvuoroissa vilahtavat myös koululuokkien kokoa ja terveydenhuoltoa koskevat kannanotot.

"Henkinen ilmasto kaipaa myös uudistamista. Nykyään jokainen yrittää ajaa vain omaa etuaan. Heikommat jäävät syrjään, kun armoton kilpailu vallitsee. Uutiset kertovat nuorison pahoinvoinnista. Kyllä tämä iloinen ilmastonmuutos on laaja käsite. Sitä ei vaan tulla aina ajatelleeksi", radiopakinoita ja novellejakin kirjoittanut Anttila kommentoi.

Teksti: Siru Laivanen

Kuvitus: Elli Vuorinen

Uusi asenne

Pentti Anttila on oikeilla jäljillä. Jo kesäkuussa 2008 Guardian-lehti uutisoi Nestan (National Endowment for Science, Technology and the Arts) tutkimusraportista, jonka mukaan ihmisten tottumusten muuttamiseksi ilmastonmuutoskampanjoinnissa tulisi keskittyä positiiviseen viestintään. Tuolloin Britannian Markkinointitutkimuslaitoksen johtaja Darren Bhattachary arvioi ilmastonmuutoksen kuvautuvan pelottavien prosenttilukujen ja tieteellisten viestien takia ongelmalliseksi ja negatiiviseksi ilmiöksi.