Kulttuuri
31.03.2011

Isä ja poika löytävät toisensa

James Cameronin tuottamassa elokuvassa retkikunta jää loukkuun valtavaan luolaverkostoon.

Esa´ala on Etelämerellä sijaitseva, pääosin valloittamaton luolasto, jota omapäisen ammattisukeltaja Frankin (Richard Roxburgh) vetämä retkikunta on tutkinut kuukausien ajan. Trooppisen myrskyn seurauksena ryhmä jää loukkuun luolaverkostoon, joka alkaa täyttyä vedestä. Mukana porukassa on myös Frankin poika Josh (Rhys Wakefield), joka kokee tulleensa laiminlyödyksi isän tutkimusmatkailun vuoksi. Ryhmän kiivetessä vaivalloisesti kohti päivänvaloa isä ja poika alkavat setviä tulehtuneita välejään.

Sanctum-elokuvan juoni kehittyy alussa turhankin verkkaisesti. Teemat ja konfliktit olisi saatu esiteltyä tiiviimmälläkin tarinankuljetuksella ja vähemmällä toistolla. Keskivaiheilla elokuva pääsee kuitenkin vauhtiin ja pitää onneksi saman linjan yllä loppuun asti. Sanctum on juuri niin suureellinen kuin elokuvan vastaavana tuottajana toimivalta James Cameronilta voi odottaa.

3D -tekniikka on otettu mukaan lisäämään tarinan spektaakkelimaisuutta. Tämä on kuitenkin turhaa, sillä Sanctum olisi toiminut aivan hyvin perinteisenä kaksiulotteisenakin versiona. Elokuvasta muodostuu samaan aikaan sekä väkevä draama isän ja pojan välisestä suhteesta että tiukka, klaustrofobisiin tehokeinoihin luottava jännäri.

***

HENRI WALTTER REHNSTRÖM

Sanctum, USA 2011

Ohjaus: Alister Grierson

Pääosissa: Richard Roxburgh, Rhys Wakefield, Ioan Gruffudd, Alice Parkinson