Kulttuuri
29.04.2014

Ison omenan pienet piirit

Teksti:
Ilkka Hemmilä

Selittelemättömyys tarjoaa Fading Gigolon raikkaimpia ja raivostuttavimpia hetkiä.

Yhdysvaltain suurin kaupunki New York, joka ei tietenkään koskaan nuku, taipuu valkokankaalla moniin muotoihin. Kaupunki toimii näyttämönä sen omien asukkaiden arkielämälle, maan tilasta käytävälle analysoinnille tai vaikka koko maailman pelastavalle toimintakohtaukselle.

Viimeisestä todistaa tuoreimmillaan viikon iso ensi-ilta Amazing Spider-Man 2. Naapurisalissa pyörivä, John Turturron ohjaama ja käsikirjoittama Fading Gigolo tyytyy sen sijaan kääntymään kaupungin oman väestön puoleen. Itse asiassa välillä on hankalaa olla varma, onko Turturron viidettä ohjaustyötä tehty muuksi kuin vain osalle kaupunkilaisista avautuvaksi sisäpiirivitsiksi.

Elokuvassa Turturron itsensä näyttelemä newyorkilainen floristi Fioravante ryhtyy ystävänsä Murrayn houkuttelemana gigoloksi. Kunnon komedian tavoin prostituutio on leppoisa sivubisnes, jossa Murray parittaa Fioraventea ylemmän keskiluokan kulturelleille naisille.

Seurauksena on hyvin woodyallenmaisesti seksin ja parisuhteen ympärillä pyörivä kuvaus yksinäisten ihmisten kohtaamisista, jossa kepeä vuorottelee surumielisen kanssa. Vaikutelman sinetöi se, että Murrayta esittää tutuilla neuroottisilla maneereillaan itse Allen.

Fioravanten charmanttia sanailua ja Murrayn koheltamista vastapainottaa surumielinen juutalaisleski, johon Fioravante tutustuu. Hahmo tosin vie elokuvan hankalimmin avautuvaan osaan, jonka täysi ymmärtäminen vaatii katsojalta pohjatietoa hasidijuutalaisten näkyvästä asemasta kaupungista. Elokuva itse ei nimittäin jää moista selittelemään.

Niinpä katsojaa, jolla ei ole yhteisöstä aiempaa käsitystä, tämä tarinalinja kummastuttanee jo ennen kuin kommellukset löytävät tiensä senkin pariin.

Parhaimmillaan selittelemättömyys on vahvuus, joka vie rehellisesti suoraan asiaan – esimerkiksi Fioravanten ura gigolona laitetaan alulle heti avauskohtauksessa. Pahimmillaan se kuitenkin pitää yllä illuusiota elokuvasta irtokohtausten kollaasina, jolla ei rajatun yleisön hetkellisen hauskuttamisen lisäksi ole muita ambitioita.

**½

Fading Gigolo (USA, 2013, 87 min)

O & K: John Turturro; N: John Turturro, Woody Allen, Vanessa Paradis, Live Schreiber, Sharon Stone