Kulttuuri
28.10.2010

Istahda esitykseen ja nauti runosta!

  • Kuka uskaltautuu viereiselle penkille? Kirjallisuuden opiskelijat Jani Virta ja Veera Kivijärvi aikovat tuoda runouden linja-autoihin.

Runoviikko tuo runon ja performanssin bussin penkille.

Marraskuun alussa järjestetään kymmenennen kerran Varsinais-Suomen runoviikko. Viikon ohjelmaan kuuluva Runo julkisessa liikenteessä -työpaja tuo runoutta ja performanssia yhdistävät esitykset Turun paikallisbusseihin ja muihin julkisiin tiloihin.

"Mielestäni on hyvä, että runoutta on muuallakin kuin kirjoissa. Runon voi tulkita aivan eri tavalla, jos se sijoittuu eri tilaan. Aikaisempi esiintymiskokemukseni on teatterin puolelta, joten on jännittävää nähdä, miten esitys tulee noteeratuksi, kun ei ole esiintymislavaa. On myös kiinnostavaa nähdä, miten tempaus yhdistetään runoviikkoon", tapahtumassa esiintyvä Veera Kivijärvi miettii.

Toisella bussirunoilijalla Jani Virralla on performanssista jo yhdeksän vuoden kokemus. Virta on taustaltaan kuvataiteilija, mutta nykyään hän kirjoittaa runoja sekä esiintyy kitaran ja stylofonin kanssa.

"Minulle on uutta se, että nyt tehdään yhteistyötä muiden ryhmäläisten kanssa", toteaa yksin esiintymiseen tottunut Virta. Yhteistyötä on suunniteltu jatkettavan vielä runoviikon jälkeenkin.

"Aluksi myös epäilytti mennä valmiiksi suunniteltuun juttuun mukaan, mutta itsehän tässä on saanut suunnitella, muiden avustuksella. Jännittävää on myös ottaa muita esiintymään omaan juttuun."

Esitystensä yksityiskohdista Kivijärvi ja Virta ovat vielä melko vaitonaisia. Yllätys onkin performanssin pointti.

Kivijärvi esiintyy kaupassa ja hänen esitykseensä liittyy vahvasti runoviikon teema muisti. Muisti kytkeytyy runouteen helposti, sillä runon rakenteella on paljon yhteistä muistin kanssa, ja molemmat ovat useimmiten yhtä epäluotettavia. Virta taas lupaa tuoda tuttuun matkustustilanteeseen jotain todella erottuvaa. Esitysten dokumentointi tulee myös olemaan oma esityksensä.

Linja-auto on kiinnostava tila performanssille sen julkisen luonteen lisäksi myös sen intiimiyden takia. Nyt yleisö on selkeästi samassa tilassa esityksen kanssa. Jää nähtäväksi, mahtuvatko runo ja performanssi samaan autoon, ja kuka uskaltautuu viereiselle penkille.

Teksti: JANICA RANTANEN

Kuva: LAURI HANNUS

Varsinais-Suomen runoviikko 7.– 14. marraskuuta. Ohjelma www.vsrunoviikko.net