Kulttuuri
23.11.2011

Jään alta löytyy peto

  • Mary Elizabeth Winstead grillaa Sitä.

Hollantilainen teki viihdyttävän johdannon John Carpenterin klassikolle.

Joukko norjalaisia etelänapatutkijoita löytää jään alta outoa eläintä muistuttavan otuksen, joka on maannut jäätyneenä tuhansia vuosia. Paikalle kutsutaan amerikkalainen paleontologi Kate Lloyd tutkimaan tapausta. Pian kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että otus on ulkoavaruudesta. Tutkijat alkavat jo riemuita mahdollisesta tulevasta Nobelista. Kesken juhlintaa otus kuitenkin karkaa.

Tutkijoita alkaa kuolla. Tapettuaan otus pystyy ottamaan surmaamansa ihmisen hahmon. Tällä tavoin kukaan tutkijoista ei tiedä, missä peto kulloinkin luuraa. Ihmiset alkavat syytellä toisiaan. Norjalaiset yrittävät vierittää syyn amerikkalaisten tutkijoiden harteille. Pian koko leiri on kaaoksessa varsinkin, kun kuolemia tapahtuu koko ajan lisää.

The Thing toimii johdantona John Carpenterin vuonna 1982 ohjaamalle klassikolle The Thing – "Se" jostakin. Hollantilaisen Matthijs van Hejningen nuoremman ohjaama elokuva päättyy siihen, mistä Carpenterin versio alkaa. The Thing – "Se" jostakin on yksi merkittävimpiä saavutuksia kauhuelokuvan historiassa, eikä van Heiningen nuoremman elokuva pysty ylittämään tätä.

Hollantilaisohjaaja ei ole tuonut aiheeseen mitään varsinaisesti uutta, ei tarinallisesti eikä temaattisesti. Juoni rakentuu aika lailla samoista palikoista kuin Carpenterin elokuva. Ainoa ratkaiseva muutos edelliseen nähden on siinä, että elokuvan päähenkilönä on tällä kertaa nainen. Tarinan keskeinen jännite syntyy siitä, miten päähenkilö pystyy selviytymään varsin miehisestä tutkijahierarkiasta. Häntä ei kuunnella sukupuolensa vuoksi, ja juuri tämä on osasyynä tutkijaleirin kohtaamaan tuhoon. Pintatason alla elokuva käsittelee patriarkaalisen vallan murenemista.

Mutta elokuva olisi voinut mennä näkemyksessään vielä syvemmälle. Kaiken kaikkiaan van Hejningen nuoremman esikoista voi pitää hyvin tehtynä viihde-elokuvana, jossa näytellään hyvin. Mary Elizabeth Winstead on hyvä valinta päärooliin. Tanskalainen Ulrich Thomsen ja norjalainen Stig Henrik Hoff vetävät leffan parhaimmat roolit.

***

Teksti: HENRI WALTTER REHNSTRÖM

Kuva: KERRY HAYES / UNIVERSAL STUDIOS

The Thing (USA/Kanada) 2011.

Ohjaus: Matthijs van Hejningen jr.

N: Mary Elizabeth Winstead, Ulrich Thomsen, Joel Edgerton, Stig Henrik Hoff.