Kulttuuri
19.01.2012

Jenkkitytön pauloissa

Turkuun sijoittuvassa romanttisessa komediassa huumori ja draama ovat harmonisessa tasapainossa.

ELOKUVA. Ohjaaja Samuli Valkaman Hulluna Saraan -elokuvan keskiössä on kolmiodraama, jossa rokki-isä ja tämän tenavatähtimenneisyydestä traumatisoitunut Ville-poika rakastuvat samaan naiseen. Miesten palvoma Sara on saapunut Amerikasta opettamaan suomalaisille rivitanssia.

Tarinassa on kaksi painopistettä: isän ja pojan suhteen syveneminen sekä Villen ja Saran romanssi. Jälkimmäinen on viatonta deittailua, jossa kaksi siipirikkoa lähestyy toisiaan. Isän ja pojan suhteessa puolestaan sukelletaan syvemmälle. Enemmänkin kämppiksiä kuin lähisukulaisia muistuttava pari on tottunut kohtaamaan elämän haasteet leikkisällä painiottelulla. Suhdesotkuihin sekaantuminen pakottaa miehet viimein keskustelemaan. Ainakin melkein.

Kotimaisen komedian kompastuskiviä on usein ollut pökkelösti hoideltu näytteleminen tai ala-arvoisen huono huumori. Valkama ja toinen käsikirjoittaja Katri Manninen ovat kuitenkin ihailtavasti onnistuneet tekemään lopulta vakavaksikin kääntyvästä tarinasta kepeän ja hauskan.

Elokuva on jo ennen ensi-iltaansa saanut huomiota naispääosaan valikoituneen Lost-näyttelijä Emilie de Ravinin ansiosta. Aussitähti meinaa kuitenkin jäädä suomipoikien varjoon. Syy voidaan osittain langettaa ontoksi jäävän taustatarinan harteille, mutta myös Jussi Nikkilän ja Ville Virtasen lyömättömällä kemialla on osuutta asiaan.

Elokuva onnistuu vielä nappaamaan lisäpisteen Villen tenavatähtiesityksellä, jossa poikaraukka esittää Hanna Ekolan hitin Villihevosia. Tarkkaavaisimmat katsojat huomaavat ratsuteeman jatkuvan ovelasti läpi elokuvan.

****

IDA KANKAANPÄÄ

Hulluna Saraan (Love and Other Troubles, Suomi 2012)

O: Samuli Valkama

N: Jussi Nikkilä, Ville Virtanen, Emilie de Ravin