Kulttuuri
15.02.2012

Joukkovoimaa!

  • Juho Järvelinin (vas.) ääni kantaa harjoituksissa. Suvi Puolakkainen, Liisa Koivu, Piia Gynther, Kaisa Salminen, Kaisa Viiki, Ilona Jakobson ja Emma Viikinkoski arvioivat tilannetta.

Turun lääkäriopiskelijoista kuoriutuu tapahtumatuottajia, kun perinteitä

noudattavaa Speksi-projektia työstetään vuosittain uusittavalla reseptillä.

Turun Lääketieteenkandidaattiseuran juhlatila Tivoliin kiemurtelee tammikuisena sunnuntaina verryttelyhousuihin pukeutuneiden opiskelijoiden letka. Sisällä joku näppäilee kitaraa ja toinen virittää viulua. Ryhmä tanssijoita laskee kahdeksaan ja tapailee askeleita. Joku avaa ääntään juhlatilan saunassa.

On tullut aika saattaa yhteen tämän vuoden speksin eri osat: näytelmä, tanssi ja musiikki. Tänä vuonna päähenkilönsä nimeä kantava speksi Rocco kertoo 50-lukulaisen mafiatarinan, joka vilisee populaarikulttuuriviittauksia.

Sanana speksi viittaa suomen kielessä spesifikaatioon, kun taas englanniksi specs tarkoittaa teknisiä tietoja tai määräyksiä. Jos joku antaa toiselle speksit jostain, tulee hän kuvailleeksi kyseisen tilanteen tolan.

Kuvailusta on kyse myös lääketieteilijöiden spekseissä. Opiskelijoiden musiikkia, tanssia ja teatteria yhdistelevä esitys ottaa vauhtia omstarteista, uudelleen aloittamisista. Kuka tahansa yleisöstä voi huutaa kohtauksen päätteeksi omstart – ja lavalla olevien on toteutettava kohtaus uudelleen yleisön toivomalla tavalla.

"Turun lääkiksen spekseillä on perinteisesti ollut melko hulvaton maine. Lavalla heittäydytään kunnolla ja tehdään myös aika övereitä juttuja", vuoden 2012 speksin apuohjaaja Julius Tikka sanoo.

Viidennen vuoden lääketieteen opiskelija Tikan aisaparina ja speksin ohjaajana toimii Eero Latva-Rasku.

"Olemme olleet molemmat mukana spekseissä jo usean vuoden ajan", hän sanoo.

Speksissä ohjaajan tittelit nimittäin periytyvät. Edellisen vuoden ohjaajat nimittivät sekä Latva-Raskun että Tikan pesteihinsä.

"Kai meillä oli sitten aika paljon ideoita", kaksikko arvelee.

Työryhmä-

työskentelyä

Esityksen läpimeno alkaa, kun speksin tuottaja, Sandra Tötterman, pyytää kaikkia läsnäolijoita muodostamaan ympyrän ja esittäytymään. Kierroksen aikana jokainen speksiin tavalla tai toisella osallistuva kertoo nimensä ja sen, mihin työryhmään kuuluu.

Raikuvimmat aplodit saa cateringista vastaava Simo.

Lopuksi ilmoille kajautetaan speksilaulu, jonka melodia noudattelee Martti Vainaa & Sallitut Aineet -bändin Pelimies-biisiä.

Myös tämänvuotinen speksi on lääkisläisten joukkovoiman taidonnäyte.

Yhteensä noin 100 opiskelijaa osallistuu esityksen valmisteluun. Omat vastaavansa on bändillä, tanssijoilla ja näyttelijöillä. Vastuualueita ovat myös käsikirjoitus, tiedotus, lavastus, valot, ääni, markkinointi, liput, kiertue ja talous. Puvustuksesta huolehtii joukko ompelutaitoisia opiskelijoita, ja lisäksi harjoitusten muonituksesta vastaa speksin catering-tiimi.

"Tänään meillä on lasagnea, lihalla ja ilman. Kaikki on tehty laktoosittomista tuotteista, mutta varmuuden vuoksi kävimme ostamassa myös laktoosipillereitä", keittiöstä huikataan.

Ohjaajakaksikko kertoo, että hallinnollisesti speksi on osa kandidaattiseuran toimintaa.

Tuotannolla on oma varainhankintansa, ja yhteyshenkilönä seuran ja speksin välillä toimii tuottaja.

Rahoitus kerätään lipputuloilla ja mainosmyynnillä.

"Voittoa emme pyri tekemään", Tikka linjaa.

Turun lääketieteen kandidaatit ovat esittäneet speksejä vuodesta 2000 lähtien.

Teekkariperinteenä tunnettu tapahtuma saapui Suomeen Ruotsista, missä speksi on ollut tunnettu jo 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä. Lääkisläisten lisäksi speksejä ovat esittäneet perinteisesti myös kauppatieteilijät.

Latva-Raskun ja Tikan arvion mukaan Turun lääkisläisten speksi saavuttaa vuosittain yhä enemmän ja enemmän katsojia myös oman tiedekunnan ulkopuolelta. Kiinnostuneiden joukossa on ainakin kauppakorkeakoululaisia ja oikeustieteen opiskelijoita.

"Lääkäriläppä onkin nykyään karsittu minimiin", Tikka sanoo.

Ensikertalaisia ja

työelämätaitoja

Ohjaajakaksikon auktoriteettia koetellaan heti harjoitusten alussa, kun Tivolilla käy tasainen puheensorina.

"Nyt tarvitaan hiljaisuutta!" Latva-Rasku kehottaa.

Tämän vuoden speksissä käsittelyssä oleva mafiatarina on Tikan mukaan perinteinen jännityskertomus.

"Nähtävillä on perinteinen hyvä?paha-asetelma", ohjaajat paljastavat.

Kahdella speksissä näyttelevällä on kokemusta teatterista, ja bändin jäsenet sekä tanssijat ovat myös kokeneita harrastajia.

"Puoliammattilaisia", kehaisee Tikka.

Harrastuneisuutta ei ole kuitenkaan pidetty edellytyksenä osallistumiselle. Moni speksiläinen on esiintymisen saralla ensikertalainen.

Näytelmän roolit on jyvitetty syksyn tapaamisten ja Latva-Raskun järjestämien improvisaatioharjoitusten perusteella. Lopulta ohjaajat arvioivat, kuinka hyvin kokelaat heittäytyivät erilaisiin tilanteisiin, ja istuivat alas miettimään roolijakoa.

Tikka ja Latva-Rasku näkevät speksiprojektiin osallistumisessa myös suoran yhteyden lääkärin ammatin harjoittamiseen. Työelämässä esiintymistaitoja peräänkuulutetaan yhä enemmän ja enemmän, mutta tiedekunnan kursseilla taitoja ei opiskella riittävästi.

"Ensimmäisen speksini oli minulle ensisijaisesti esiintymisjännitykseni voittamista", Tikka kertoo.

Liikuntaa ja

kollegiaalisuutta

Ensimmäinen läpimeno lähestyy kliimaksia. Osa porukasta on siirtynyt syömään catering-tiimin loihtimaa lasagnea. Ompelukoneet surisevat tasaisesti ja esiintymisasuja syntyy miltei liukuhihnatahdilla.

Rocco-speksin käsikirjoitus synnytettiin alkusyksystä elokuussa, kun käsikirjoittajat vetäytyivät viettämään mökkiviikonloppua Köyliön metsiin.

"Viikonlopun ajan sitä väännettiin, ja kokoon se saatiin", Latva-Rasku sanoo.

Kiireisin aika on käsillä kuitenkin juuri nyt. Turun helmikuun-näytösten lisäksi speksi lähtee maaliskuussa kiertueelle Ouluun, Helsinkiin ja Kuopioon.

Kun speksi kokonaisuudessaan on lähes esitysvalmis ja tekijät osaavat asiansa, jää jäljelle vain yksi kysymys: miten lääkisläisillä riittää aikaa moiseen?

Tiedekunta tunnetaan kenties koulumaisimpana yliopistojen eri koulutusalojen joukossa. Suurin osa opetettavista kursseista on pakollisia kaikille, ja opiskelijoiden päivärytmiä ohjaa yksityiskohtainen lukujärjestys.

"Kyse on ajankäytön hallinnasta", Latva-Rasku luonnehtii.

Ohjaajakaksikko arvioi, että lääkisläiset ovat perinteisesti myös harrastaneet paljon.

"Lääkiksessä on paljon väkeä, ja 99 prosenttia opiskelijoista on Turussa yhteensä kuuden vuoden ajan. Harjoituksissa ihmiset saavat harrastaa liikuntaa, soittaa ja tanssia. Speksissä toteutuu myös ajatus kollegiaalisuudesta, kun kokeneemmat speksiläiset ohjaavat nuorempia", Latva-Rasku kiteyttää.

"Tyttöystävä on kyllä kovilla", Tikka hymyilee.

Teksti: LAURA MYLLYMÄKI

Kuvat: LAURI HANNUS

Lääkiksen speksin ensi-ilta 20.2.

Linnateatterissa.

TuKy-spkeksin ensi-ilta 3.3. Barker-teatterilla.

Lexin Spexin ensi-ilta 13.4. Aurinkobaletissa.