Kulttuuri
28.10.2010

Jumalanpilkkaa ja irtopäitä

Kauhuelokuviin keskittyvä Hurme-festari pitää kiinni linjastaan.

Halloween ei pääty lokakuun mukana. Siitä pitää huolen viidettä kertaa järjestettävä Hurme-kauhuelokuvafestivaali. S-Osiksen kankaalle heijastetaan tällä kertaa unohdettuja kulttiklassikoita 1950- ja 70-luvuilta, ja kokonaisuuden kruunaa synkkää musiikkia tarjoileva jatkoklubi. Kieromman viihteen ystävillä on siis enemmän kuin aihetta juhlaan.

Ohjelmiston joukosta löytyvät niin aikanaan jumalanpilkasta syytetty Don't Deliver Us from Evil (Ranska, 1971) kuin Boris Karloffin tähdittämä The Crimson Cult (Iso-Britannia, 1970). Sarjan muista elokuvista mainittakoon niin ikään brittiläinen The Man Without a Body (1957), tarina miljonääristä joka taistelee aivosyöpää vastaan vaihtamalla päätään Nostradamuksen kanssa.

Kuten monet muutkin vastaavat tapahtumat, on myös Hurme kärsinyt Turun huonosta elokuvateatteritilanteesta. Tapahtuman tuottaja Hanna Utriainen kertoo järjestämisen olleen tänä vuonna erityisen hankalaa. "Mahdollisuudet tämänkaltaiseen toimintaan ovat täällä huonontuneet vuosi vuodelta. Tämä on turhauttavaa jo siksi, että samaan aikaan tapahtumalle on selkeä tilaus, apurahat juoksevat ja palaute on ollut pelkästään positiivista."

Vielä viime vuonna elokuvia oli mahdollista näyttää Kino Juliassa, mutta näidenkin tilojen hävittyä on koko kaupungista enää vaikea löytää paikkaa esityksille. S-Osis oli järjestäjien puolesta kompromissi, vaikka opiskelijoiden tapahtumapaikassa on toki myös hyvät puolensa.

"Koska kyseessä ei ole varsinainen teatteri, piti elokuvien valinta rajoittaa 16 millimetrin filmille taltioituihin teoksiin", Utriainen toteaa. "Tuoreempaa materiaalia ei siksi ole luvassa, mutta toisaalta ohjelma on nyt aikamoista herkkua vanhemman kauhun ystäville. Lisäksi on jännittävä nähdä, miten intiimimpi tila toimii, sillä tällä kertaa leffoja katsellaan sohvilla istuen."

Hurme on alusta asti tehnyt tiivistä yhteistyötä Helsingin Night Visions -tapahtuman kanssa. Niin myös tänä vuonna. "He auttoivat meitä vuokraamaan yhden elokuvista kolmannelta taholta. Yleisesti ottaen kanssakäyminen Night Visionsin kanssa on ollut yksi ainoista helposti sujuneista asioista festivaalimme historiassa", Utriainen naurahtaa.

Siinä missä Night Visions on vuosien varrella muuttunut enemmän omituisiin kulttielokuviin keskittyneeksi tapahtumaksi, on Hurme kuitenkin halunnut pysyä uskollisena alkuperäiselle idealleen. "Pitäydymme mahdollisimman tiukasti nimenomaan kauhussa. Se on tuntunut meille luontevalta."

TUOMAS JALAMO

Kauhuelokuvafestivaali Hurme

S-Osiksella 13.11.

www.hurme.org