Kulttuuri
17.10.2013

Kaasugandaa

Jos olet vakuuttunut maakaasun pahuudesta, on tämä propagandaelokuva juuri sinulle.

ELOKUVA. Yhdysvallat elää energiasta. Öljyä on vaihdettu niin dollareihin, sinkkiarkkuihin kuin kelvottomiin diktaattoreihin.

Reilu perusjannu Steve Butler (Matt Damon) myy selviytymistä. Tuottamattomille viljelyspelloille pystytetään poraustorneja, maasta niistetään kaasua ja kaikki rikastuvat.

Gus Van Sant on vetreimillään pienten ja synkeänpuoleisten teinien kanssa. Koulusurmadraama Elephant (2003) ja murhamysteeri Paranoid Park (2007) vievät syvälle kasvukipuihin.

Promised Landilla (2012) ei ole mitään tekemistä noiden elokuvien kanssa. Kokovartalohalia tarjoavan Good Will Huntingin (1997) henkeä tavoitteleva lässytys on propagandaelokuva maakaasun haitoista.

Mustavalkoisuus on homman nimi. Lapsenomaisen yksinkertainen satu tietämättömyydestä ja sumutuksesta aiheuttaa akuuttia myötähäpeäpahoinvointia.

Ainoastaan Van Santin vankka tarinankertojan ammattitaito pitää elokuvan kohtalaisesti liikkeellä.

Mielenkiintoisimmillaan lämminhenkisesti saarnaava elokuva on käsitellessään Yhdysvaltojen syrjäseutujen ahdinkoa ja siihen liittyvää elämäntavan ja kulttuurin muutosta.

Esimerkiksi Zero Dark Thirty (2012) on häpeämättömän kidutusmyönteinen. Se on kuitenkin samalla kiihkeä jännitysnäytelmä, jonka näkökulma on sisäänrakennettu. Promised Land on vain asetelmiltaan pöhöttönyt törppö, joka kuvittelee olevansa ainoa totuus.

Ilman peruskuviot kohtalaisesti hoitavia nimekkäitä avaintekijöitään tämä yhden asian varoitus olisi hautautunut öljyfirman sponsoroiman tv-kanavan iltapäiväohjelmiston täytteeksi.

Jouko Luhtala

Promised Land (Yhdysvallat, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, 2012)

O: Gus Van Sant

N: Matt Damon, Frances McDormand, Rosemarie DeWitt