Kulttuuri
09.04.2014

Kaipuusta kepeästi

Wes Anderson tasapainottaa suuren ja intiimin huvittavan hellyttävästi.

Ohjaaja Wes Anderson ymmärtää vastakohtien tärkeyden tunnetilojen rakentamisessa. Hänen komedioissaan pureekin absurdin ja hillityn samanaikaisuus. Syntyvästä positiivisesta energiasta tekee vuorostaan erityisen tarttuvaa sen katoavaisuus.

Tämä haikeus nousee uusiin korkeuksiin The Grand Budapest Hotelissa. Kaipuuta ja haaveilua korostaa aika. Niinpä Anderson kutsuu katsojan menneisyyteen – keino, jonka toimivuus testattiin jo edellisessä ohjaustyössä Moonrise Kingdom.

Elokuva vie 1930-luvun Keski-Eurooppaan. Matkaa menneeseen rytmittävät kolmeen eri aikatasoon sijoittuvat esittelyt.

Tapahtumien päänäyttämö on elokuvalle nimen antava luksushotelli, joka sijaitsee fiktiivisessä vuoristotasavallassa. Hotellin elämää määrittää Mr. Gustave – kuuluisa concierge, jonka säntillisyys takaa asiakkaiden viihtyvyyden.

Oppipoikansa Zeron kanssa viihtyvä Gustave joutuu vaikeuksiin, kun hän perii huomattavan omaisuuden. Poliisit epäilevät Gustavea murhaajaksi, ja gangsterit havittelevat perintöä. Parin karkumatkaa varjostavat lähestyvät natsi- ja kommunistivalloitukset.

Muut aikatasot vain vilahtavat elokuvassa, mutta turhia ne eivät suinkaan ole. Niissä varttunut Zero kertoo kokemansa nimettömälle kirjailijalle, joka vuorostaan välittää sen uusille sukupolville.

Nämä jaksot määrittävät hahmojen, nimikkohotellin ja jopa kokonaisen kansakunnan identiteettiä aikakausien myllerryksessä. Tämän prosessin ytimessä on keisarillisen Euroopan tahdikkuuden viimeinen etuvartio, herra Gustave.

Anderson laajentaa skaalaansa ja hioo tyyliään. Elokuvassa on kerroksia kuin Grand Budapestissa itsessään. Genrerajojen yli poukkoileva kyyti on railakas, mutta raikas. Andersonin ote raskaisiinkin aiheisiin on jälleen kevyt ja hykerryttävän minimalistinen.

Ohjaajan tavaramerkit, kuten lämpimät värit, kauniit pienoismallit ja sivuosissa herkutteleva ensemble cast, kuorruttavat runsaan sisällön.

The Grand Budapest Hotel ei ole vain Wes Andersonin paras elokuva. Se on hänen mestariteoksensa.

*****

Ilkka Hemmilä

The Grand Budapest Hotel

(USA, 2014, 101 min)

O: Wes Anderson; K: Wes Anderson, Hugo Guinness; N: Ralph Fiennes, Tony Revolori, Saoirse Ronan, Adrien Brody, Willem Dafoe, Edward Norton, Jude Law, F. Murray Abraham