Kulttuuri
29.11.2012

Kaksijakoinen sovitus klassikosta

TEATTERI. Nikolai Gogolin vuonna 1836 kirjoittama satiiri Reviisori on aina ajankohtainen satiiri korruptoituneen hallinnon pakkomielteisestä tarpeesta pitää yllä kauniita kulisseja viimeiseen asti. Turun ylioppilasteatterin versio on aavistuksen hapuileva, mutta monin paikoin myös hillitön tulkinta aiheesta.

Näytelmä sijoittuu venäläiseen pikkukaupunkiin, jonka johto valmistautuu pelonsekaisin tuntein valtiollisen tarkastajan vierailuun. Väärinkäsityksen seurauksena paikallisessa majatalossa pummilla elävää tyhjäntoimittajaa erehdytään luulemaan täksi korkea-arvoiseksi virkamieheksi. Kaupunginjohtajan vieraanvaraisuudesta aluksi hämmentynyt keinottelija ymmärtää pian ottaa tilanteesta kaiken irti.

Jaakko Lenni-Taattolan ohjaus on käyntiin lähtiessään aivan mainio. Reviisorin ensimmäinen kohtaaminen virkamiesten kanssa, herkullinen kanssakäyminen kaupunginjohtajan vaimon ja tämän tyttären kanssa, sekä ääneen naurattavan räikeäksi äityvä loppunäytös ovat oivaltavaa farssia parhaimmillaan.

Ongelmaksi muodostuu näiden huippukohtien väliin jäävä hienoinen tyhjäkäynti. Yskähtelevää rytmitystä korostaa entisestään päätös vaihtaa reviisorin roolia lennosta näyttelijöiden välillä. Ratkaisun lienee tarkoituskin esitellä hahmosta erilaisia tulkintoja, mutta johtaa käytännössä liian usein siihen, että pakka jaetaan uudelleen juuri sillä hetkellä, kun näyttelijät ovat päässeet parhaaseen vauhtiin. Tämä jättää katsojalle ristiriitaisen jälkimaun.

Parhaimmillaan teos on kuitenkin mainio osoitus siitä, miten rajallisella budjetilla ja näyttelijämäärällä on mahdollista tehdä teatteria nokkelasti ja luovasti. Lenni-Taattolalla on erinomaista silmää yksityiskohdille: Gogol kuvailee tekstissään virkamiesveljesten Bobchinskyn ja Dobchinskyn hahmot keskenään lähes samannäköisiksi, joten näyttämöllä Jukka Kittilä hoitaa molemmat roolit yhtäaikaisesti. Virneen kasvoille nostaa myös kaupungin perinteinen, pahalta maistuva mutta nopeasti humalluttava juoma, jota esittää pullollinen Lasolia.

TUOMAS JALAMO

Käsikirjoitus: Nikolai Gogol

Sovitus ja ohjaus:

Jaakko Lenni-Taattola

Esitykset 1.12., 5.12. ja 6.12. klo 16; 8.12., 9.12.,

12.12., 13.12. ja 15.12.

klo 19.00

Turun ylioppilasteatterissa