Kulttuuri
19.09.2012

Karkuretki lapsuuteen

Moonrise Kingdomin veikeä melankolia on sukupolvitrippi 60-luvulle.

ELOKUVA. On vuosi 1965 New Penzancen saarella. Sam Shakusky, 12-vuotias partiopoika, päättää karata leiriltään vuotta aiemmin tapaamansa Suzy Bishopin kanssa.

Sam on orpo ja Suzy sopeutumaton kohtalikko, joka haluaisi eroon perheestään. Aikuiset juoksevat perässä ja yrittävät palauttaa asiat takaisin normaaliin päiväjärjestykseen, mutta nuori lempi lyö siistit kulissit säpäleiksi. Karkumatka kiihtyy raamatullisiin mittasuhteisiin tulvineen, salamaniskuineen ja joukkokohtauksineen, mutta kaiken yllä leijuu ohjaaja Wes Andersonin veikeä melankolia.

Moonrise Kingdom viittaa klassisiin seikkailuelokuviin ja tarjoilee siinä sivussa aimo annoksen Andersonilta tuttua pikkuvanhojen vakavikkojen nostalgiaa. Tyyli on ärsyttänyt monia, mutta tällä kertaa ohjaaja työstää niin vastustamattoman pääparin, ettei moiselle kudelmalle voi tuhahdella kyynisesti. Sam ja Suzy kuuluvat toisilleen, piste, ja tämän tosiasian alla on kaikkien lippukuntien kumarrettava.

Juuri Andersonin herttainen ehdottomuus estää Moonrise Kingdomia vajoamasta veteläksi elintasohötöksi. Uskottavaa draamaa ei tavoitella, mikä on tällä kertaa vain hyvä asia. Nostalgiankeltaisissa kuvissa on kanavatyömäistä asetelmallisuutta, ja ääniraita soi kuin lastenorkesteri taivaasta.

Moonrise Kingdom tarjoaa nautittavan sukupolvitripin niille, joille 60-luku on kaiken estetiikan kivijalka ja joiden pako aikuisten tylsästä maailmasta jatkuu vielä täysi-ikäisenäkin.

***1/2

Lauri Hannus

Moonrise Kingdom

(Yhdysvallat, 2012)

O: Wes Anderson

N: Jared Gilman, Kara Hayward, Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Frances McDormand.