Kulttuuri
24.02.2014

Kärsimyksen tiellä

Jeesuksen elämän viimeistä viikkoa kuvaava näytäntö viihdyttää, muttei riemastuta.

Jesus Christ Superstar alkaa väkivallasta ja päättyy siihen. Ristiriidat alamaailman ja muun yhteiskunnan välillä ovat esillä jo ennen kuin Jeesus (Alexander Lycke) astelee ensimmäisen kerran lavalle. Pian spotit keskittyvät häneen, ja seuraajat ympäröivät miehen kuin suuren rockstaran.

Juudas (Christopher Killik) seuraa spektaakkelia sivusta. Hän ei hyväksy Jeesuksen suhdetta Mariaan (Anna-Maria Hallgarn) ja uskoo, että mies ajattelee enemmän itseään kuin köyhiä, mikä saa Jeesuksen näyttämään pikemminkin kansansuosion ylimielistäneeltä kapinalliselta kuin lähimmäisrakkauden symbolilta.

Myöhemmin selviää, että Jeesus on rankan elämänkokemuksen ja painajaisten vaivaama. Köyhät, kadotetut ja syntiset täyttävät kadut ja muuttuvat suorastaan demonimaisiksi hänen edessään. Ainoa, joka pystyy rauhoittelemaan Jeesusta, on Maria.

Viimeisestä ateriasta alkava toinen näytös tuo selkeästi esille teoksen pääteeman, ihmisen kaksinaamaisen luonnon. Jeesus saa tietää Juudaksen petoksesta, ja kun hänet lopulta vangitaan, miehen suuruus kyseenalaistetaan. Jeesusta ruoskittaessa lavan täyttää iskuja tahdittava metallimusiikki ja sitä säestävät pilkkahuudot.

Harmistuttavaa on se, että rockoopperan äänellisessä annissa tuntuu olevan parannettavaa. Marian ääni ei yllä edes teoksen tavaramerkkikappaleen Hur visar jag min kärlek kohdalla täysin kirkkaaseen tulkintaan.

Parasta äänellistä antia tarjoilee Kajafaksen (Björn Blomqvist) jykevä basso, joka tuo muuten tenoripainotteiseen näytäntöön oopperamaisia elkeitä. Myös Juudas onnistuu rockoopperan nimikkokappaleella Superstar vakuuttamaan yleisön.

Kuten useissa aikaisemmissa tuotannoissa, Åbo Svenska Teaterin päävahvuus piilee sen visuaalisessa ilmeessä. Heti näytännön alussa lavaa koristavat ruosteinen seinä ja myrkynvihreä valo kielivät tulevasta, kateuden ja petoksen sävyttämästä tragediasta. Verkkosukkahousut, nahka ja vahvat rajaukset taas sopivat alamaailmaa edustaville Jeesuksen seuraajille. Kenties nämä luovat uuden trendin alkavalle keväälle.

Karoliina Rajala

Åbo Svenska Teater:

Jesus Christ Superstar

O: Juha Hemánus, N: Alexander Lycke, Anna-Maria Hallgarn,

Christopher Killik