Kulttuuri
13.11.2013

Karunkaunis mosaiikki Lontoon lähiöelämästä

"Niinhän Michelillä on tapana sanoa: ei kaikkia voi kutsua juhliin. Ei tällä vuosisadalla. Julma näkemys – hän ei siihen yhdy. Ei kaikki avioliitossa ole yhteistä."

Zadie Smithin uusin teos Risteymiä on seikkailu lontoolaisten esikaupunkilaisten ajatuksiin. Kukaan henkilöhahmoista ei jää pintaraapaisuksi, vaan jokaisesta löytyy tasoja, jotka risteytyvät muiden henkilöhahmojen kanssa luoden kiinnostavan ja elämänmakuisen kudelman monikulttuurisesta lähiöstä Luoteis-Lontoossa.

Risteymiä kertoo ystävysten, nimensä vaihtaneen Natalien ja Leahan kasvutarinaa. Tummaihoisen Keishan kamppailu köyhästä lähiölapsesta arvostetuksi juristi Natalieksi ja valkoisen Leahin vaikeus löytää paikkaansa vievät lukijan monikulttuurisuuden ytimeen. Alkuperällä on väliä, ja vaikka sitä kuinka yrittäisi karistaa kannoiltaan, se seuraa tyttöjä läpi elämän aina aikuisuuteen asti.

Nataliella on menestyksekäs ura ja perheidylli, mutta halu vie salaa häntä toisaalle. Hyväuskoinen Leah kamppailee aviomiehensä lapsitoiveita vastaan, eikä saa otetta elämästä. Molemmilla on vaikeuksia hallita elämäänsä, kuten monilla muilla Braytonin koulua käyneillä.

Sirpaloitunut kerronta luo oman lisänsä ja vahvistuksensa monikulttuuriseen tarinaan. Tajunnan virta nappaa mukaansa luoden rytmin kerronnalle. Teos on lämmin ja tunteita herättävä kokonaisuus elämisen vaikeudesta ja helppoudesta – olemisen hankaluudesta ja hankauksesta.

Noora Lehtimäki

Zadie Smith: Risteymiä

WSOY, 2013